Jurečka (KDU-ČSL): Podle Červeného kříže chybí zhruba 70 000 dárců krve

05.02.2020 13:57 | Zprávy

Předsednictvo KDU-ČSL vyzvalo své členy, aby se ve dnech 10. – 14. února 2020 zapojili do celostátní akce Kdo miluje, daruje krev.

Jurečka (KDU-ČSL): Podle Červeného kříže chybí zhruba 70 000 dárců krve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Cílem akce je, aby po domluvě s místními transfúzními stanicemi přišlo co nejvíce lidí darovat krev. KDU-ČSL se také obrátila na své mládežnické organizace Mladí křesťanští demokraté a Mladí lidovci, aby se přidali a aktivně zapojili do náboru prvodárců ve svém okolí.

Podle doporučení Českého červeného kříže je v České republice zapotřebí mít alespoň 300 tisíc dárců krve, 40 tisíc dárců krevní plazmy a navíc získat minimálně 30 tisíc prvodárců ročně, kteří by nahradili ty, co již krev darovat nemohou. Ze zprávy této organizace však vyplývá, že v roce 2018 činil počet registrovaných dárců v nemocničních zařízeních jen 233 tisíc lidí, prvodárců bylo 27 tisíc a dárců krevní plazmy je u nás registrovaných momentálně zhruba 120 tisíc.

„V České republice podle údajů Červeného kříže chybí zhruba sedmdesát tisíc dárců a každý rok jich navíc po tisících ubývá. Věřím, že podobné výzvy mohou pomoci tento trend zvrátit a nejen naši členové si uvědomí, že krev je nenahraditelná, lze jí získat jen dárcovstvím a zapojí se do stálého dárcovského programu,“ komentoval výzvu předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Svátek svatého Valentýna je podle nás dobrou příležitostí proto, abychom oslovili mladé lidi a prvodárce k tomu, aby šli darovat krev. Pravidelné dárcovství krve je projevem lásky i odvahy člověka,“ připomněl europoslanec Tomáš Zdechovský, který akci Kdo miluje, daruje krev v roce 2007 založil a i on sám je pravidelným dárcem krve.

Kde mohou lidé darovat – seznam Transfúzních stanic ZDE

Všechny informace o dárcovství ZDE a ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

6:16 Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

Pětikoalice spolu s hnutím ANO, pokračuje v asociálních kouscích na úkor českých občanů. Tentokrát s…