Kaňkovský (KDU-ČSL): Zdravotnictví na Vysočině po pandemii COVID-19

07.11.2022 13:07

Dva dlouhé roky sužovala naši společnost pandemie COVID-19. O tom, že měla nevídané dopady na naši ekonomiku, není pochyb. Mnohem větší škody však napáchala v oblasti lidských vztahů, vzdělání našich dětí a v neposlední řadě ve zdravotnictví.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Zdravotnictví na Vysočině po pandemii COVID-19
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Dva roky jsme museli odkládat většinu plánovaných operací a jiných výkonů, pozastavily se také preventivní prohlídky. 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Bohudíky od jara se postupně i v nemocnicích na Vysočině rozběhl normální provoz a zdravotníci se snaží o nemožné – dohnat manko v dlouho odkládaných výkonech. Jako lékař jsem nikdy nezažil tak složitou situaci, kterou nyní řešíme při komunikaci s pacienty, kteří se oprávněně dožadují např. operace umělého kloubu. Je těžké jim vysvětlit, že mnozí z nich budou ještě nějaký čas na operaci čekat. Jak rádi bychom jim vyhověli okamžitě, ale není to možné.

Občas se snaží někteří politici i na stránkách krajských novin vyvolat v lidech pocit, že delší čekací doby jsou způsobené nedostatkem peněz ve zdravotnictví. Naprosto zodpovědně mohu říci, že tomu tak není.

Ano, nemocnice pociťují zvýšené náklady v souvislosti s inflací a nárůstem cen energií, ale to neznamená, že by jim chyběly peníze na zdravotní péči. Jen není možné nafouknout kapacity operačních sálů, jednotek intenzivní péče či rehabilitačních lůžek a hlavně – zdravotnický personál nenaklonujeme.

Naopak bych chtěl všem svým kolegům lékařům, sestřičkám a dalším zdravotníkům vyslovit hlubokou úctu a velké poděkování za to, jak zvládli pandemii COVID-19. A stejně tak jim patří dík za současné nasazení, kdy pracují na hranici svých sil s cílem co nejdříve ulevit pacientům a využít na maximum všechny kapacity našich nemocnic. Držím palce nám všem, aby se to dařilo i nadále!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě