Starosta Malý: V osadách na Prachaticku to žije

05.11.2018 9:41 | Zprávy

Během roku jsem měl tu čest přijmout několik pozvání od občanů nebo různých spolků, které působí v našich osadách, a mít tak možnost se na vlastní oči přesvědčit, jak zde lidé žijí a baví se.

Starosta Malý: V osadách na Prachaticku to žije
Foto: Archiv MM
Popisek: starosta Prachatic Martin Malý (ODS)

Příjemné bylo zjištění, jak je v osadách využíván městem nově vybudovaný nebo opravovaný veřejný majetek místními občany. V Osekách jsem se mohl hned na začátku roku zúčastnit obnoveného masopustu. Kromě schůzí Dobrovolných hasičů a Osadního výboru jsem se v létě přišel podívat na turnaj v nohejbale a na hřišti se zúčastnil i několika jiných akcí. Hybatelem veřejného života jsou zde ve velké míře místní dobrovolní hasiči. Mužský tým zvítězil letos již po šesté v řadě v Prachatické hasičské lize a ženskému se to letos podařilo také. Veřejný prostor s hřištěm v Podolí se v tomto roce rozšířil o nově vybudované dětské hřiště a opravená místní hospůdka je skvělým zázemím pro všechny. Parta pod názvem Heros letos nastudovala další divadelní hru - tentokrát Krysaře. Myslím, že v Osekách to skutečně žije.

To samé je možné říci i o Starých Prachaticích. V minulém roce vybudovaný a upravený veřejný prostor s dětským hřištěm za hasičárnou se stal skutečným centrem společenského života obyvatel z nejbližších osad. V letošním roce byl zhodnocen o nový povrch sportovního hřiště a krb. Osadníci i místní dobrovolní hasiči zde připravují celou řadu společenských akcí. Rád jsem přijal pozvání na několik z nich, včetně již zmíněných schůzí Dobrovolných hasičů nebo Osadního výboru. Veřejnosti bude určitě znám Hasičský bál na Kovárně nebo věhlasná, nedávno konaná soutěž o Nejlepšího utopence a nakládaný sýr, ale i mnoho dalších.

Ani na Libínském Sedle se nezahálí, byť nepříjemnou skutečností je, že z původních třech místních hospůdek, nefunguje ani jedna, a to je určitě škoda. Město v této osadě nechalo v loňském roce položit nový koberec na náves, opravilo lesní cestu z Volovic do Kahova a nyní je v rekonstrukci část veřejného prostoru, jehož součástí bude, tak jako v jiných osadách, pergola s krbem. Z místních společenských událostí je určitě všem známý „Fefr cup“, konec léta nebo Velká Volovická a mnoho dalších. Ve všech osadách je zcela určitě významnou společenskou událostí a tradicí stavění májky. Myslím si, že v našich osadách to skutečně žije. Jen tak dál.

Martin Malý, starosta Prachatic

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

22:28 Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…