Starosta Vetchý: Pro studenty a občany se nic nezmění

20.12.2019 22:32 | Zprávy

Město má na stole převod budovy gymnázia na Pardubický kraj.

Starosta Vetchý: Pro studenty a občany se nic nezmění
Foto: Lanškrounské fórum
Popisek: Starosta Lauškrouna Radim Vetchý

Novorenesanční budova Gymnázia Lanškroun patří městu Lanškroun, zřizovatelem školy je ale Pardubický kraj. Město na rozdíl od kraje tak nemůže dosáhnout na dotace, které by přispěly k dalšímu rozvoji školy. Honosná budova Gymnázia, která je jednou z dominant náměstí J. M. Marků, by mohla z tohoto důvodu patřit nově právě kraji. Tím dojde k úspoře při nákladných rekonstrukcích, které budou na budově v brzké době potřeba. Kraj bude moci, na rozdíl od města, hradit investice do budovy z finančních programů Evropské unie na podporu školství. Cílem je také zachovat vzdělávací funkci budovy.

O převodu budovy se v minulých letech jednalo už několikrát, o konečné dohodě bude zastupitelstvo hlasovat ve středu 18. prosince. „Pro studenty a občany se nic nezmění. Všichni jsme jak občané města, tak občané kraje, takže se nás převod z jednoho veřejného subjektu na druhý, nedotkne. Kraj bude smlouvou zavázaný o sídlo gymnázia pečovat, v opačném případě ho musí převést zpátky městu. Stejné podmínky platí i pro případný prodej. Pokud by kraj již neměl o budovu zájem, bude smluvně zavázán nabídnout ji bezúplatně zpátky městu Lanškroun,“ vysvětluje pravidla převodu starosta města Radim Vetchý. Díky těmto vyjednaným podmínkám tak nehrozí, že by kraj v budoucnu budovu privatizoval. Převod budovy podporuje také ředitelka gymnázia Věra Šverclová, jak uvádí v žádosti Pardubického kraje: „Skutečnost, že zřizovatel, tedy Pardubický kraj, není vlastníkem budovy, komplikuje žádosti o přidělení finančních prostředků z EU, neboť pořízení investičního vybavení bývá vázáno na stavební úpravy.“

Město Lanškroun investovalo peníze v poslední době například při rekonstrukci laboratoří chemie a fyziky. Vybudovány byly nové šatny, opraveno bylo také sociální zařízení, šatny u tělocvičny a byt školníka byl přestavěn na knihovnu a studovnu. Od roku 2010 tak město proinvestovalo přes 10 milionů korun. A další finance v řádu několika desítek milionů korun historická budova vyžaduje v nejbližší době, jinak by bylo ohroženo další fungování školy, případně by mohla být ohrožena bezpečnost studentů a zaměstnanců školy. „V plánu je neodkladná rekonstrukce střechy, schodů uvnitř budovy a také venkovní fasády. Všechny tyto opravy může kraj financovat pomocí dotací, na které by město nedosáhlo. Příjem z evropských fondů zvýší úroveň studia na místním gymnáziu,“ dodává místostarosta Miloš Smola.

V současné době činí nájemné asi 700 tisíc korun ročně. Tento příjem pokryje provoz, ale na další velké investice už nezbývá. „Gymnázium Lanškroun navštěvuje téměř 300 studentů, kteří se pak hlásí a úspěšně vystudují vysoké školy. A spousta z nich se do Lanškrouna vrací a obohacují další chod města. Proto se snažíme ve spolupráci s Pardubickým krajem nastavit pro chod gymnázia nejlepší možné podmínky,“ uzavírá místostarosta Oldřich Strnad.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Část politického spektra se šikuje pod rudým komunistickým praporem

22:14 Ministr Válek: Část politického spektra se šikuje pod rudým komunistickým praporem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Janě Maláčové, která stala předsedkyní Sociálních d…