Váhalová (ČSSD): Pomocná ruka ke stabilitě na Ukrajině

19.09.2015 21:15 | Zprávy

Je EU schopna stabilizovat situaci v jiných zemích, když má problém ochránit svoji vnější hranici a najít společnou řeč mezi stávajícími členy?

Váhalová (ČSSD): Pomocná ruka ke stabilitě na Ukrajině
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Ano, ale… musíme se skutečně respektovat navzájem, hledat kompromisy a především se nesmíme míjet v čase…

Je EU schopna stabilizovat situaci v jiných zemích, když má problém ochránit svoji vnější hranici a najít společnou řeč mezi stávajícími členy? Ano, ale… musíme se skutečně respektovat navzájem, hledat kompromisy a především se nesmíme míjet v čase…

Dohoda o přidružení mezi Unií a jejími členskými státy na jedné straně a Ukrajinou na straně druhé, má přinést novou etapu ve vývoji smluvních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Dohoda má pomoci Ukrajině ke stabilizaci a obsahuje seznam priorit reforem. Reformy ústavy, volební, soudnictví, boje proti korupci, veřejné správy, energetiky, veřejných nákupů, zdanění a vnějšího auditu s každoročním vyhodnocováním.

S odstupem času se nabízí otázka, zda by EU, pokud by měla dnešní zkušenosti, tuto dohodu s Ukrajinou vyjednávala a zda v jisté míře nepřecenila své možnosti a nepodcenila problémy, se kterými se Ukrajina potýká. Což se mimochodem znovu opakuje u nekoncepčního řešení migrační krize, kdy se EU místo rychlého a společného postupu při řešení utápí v neschopnosti pružně reagovat a co hůře, některé země používají silácká gesta vůči jiným zemím typu: „Pokud neschválíte kvóty, nedostanete evropské prostředky.“

EU věřila, že přijetí asociační dohody a poté změna vlády na Ukrajině otevře zajímavé ekonomické příležitosti pro evropské společnosti. Jak se později ukázalo, přecenila své možnosti a podcenila náročnost transformačního procesu, který Ukrajinu čeká. Navíc vláda na Ukrajině není stabilní a extremistické skupiny zde hrají velkou roli. Pokud jsme měli někdy dojem, že EU v zahraniční politice tápe v přístupu směrem k událostem na Ukrajině, tak dnes při řešení migrační krize to není jen dojem a bohužel každý neúspěch podkopává důvěru občanů v projekt EU. 

Aby byl skutečně tento projekt funkční, potřebuje změnu – společnou, odpovědnou zahraniční a bezpečnostní politiku bez nátlaku a výhrůžek. Je nutné respektovat své vlastní členy v jejich názorech, hledat kompromisy a ne silová řešení pro jednu skupinu členů na úkor druhé. Zvážíme-li všechna pro a proti asociační smlouvy, je potřeba si uvědomit, že jednáme o našich blízkých sousedech, o lidech, jejíž mnozí příbuzní žijí v naší zemi.

Jednáme i o občanech Ukrajiny, kteří za proces stabilizace své země zaplatili tím nejcennějším - životem. Je správné Ukrajince v jejich „evropském snu“ podpořit. I když v této chvíli je to spíše výraz solidarity s těžce zkoušenými ukrajinskými občany, kteří věří, že tato smlouva může přispět k míru a cestě k demokratické a suverénní Ukrajině.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turková (PRO): Máme mandát!

4:28 Turková (PRO): Máme mandát!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zisku mandátu.