Vystrčil (ODS): V kůži toho druhého

26.08.2020 18:20 | Zprávy

Když mi to časově vyjde, rád se chodím proběhnout. Nedávno se mi stalo, že jsem v Telči běžel zámeckým parkem a u cesty na lavičce seděl mladý muž a u jeho nohou seděl téměř uprostřed cesty velký vlčák. Mladý muž i vlčák mě sledovali a já jsem sledoval je. Když jsem byl asi 30 metrů od lavičky, tak jsem již zřetelně viděl, že vlčák je tzv. na volno.

Vystrčil (ODS): V kůži toho druhého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

To znamená, že nebyl na vodítku a seděl u nohou mladého muže volně. Zatnul jsem zuby a běžel dál. Řekl jsem si, že to risknu, mladý muž vypadal inteligentně, a tak jsem věřil, že má asi psa pod kontrolou, že bude dobře vycvičený. Ano bylo tomu tak. Po vzdálenějším okraji cesty jsem okolo obou proběhl a vůbec nic se nestalo. Přesto jsem se při průběhu kolem lavičky vůbec dobře necítil. Měl jsem docela velký strach a navíc jsem si ani netroufl mladému muži cokoliv vytknout, neboť jsem se bál, že by pes v takovém případě mohl nepříjemně reagovat.

Běžel jsem dál a přemýšlel, proč to někteří lidé dělají, proč vystavují jiné lidi v podstatě úmyslně nebo možná z nedostatku předvídavosti nepříjemným situacím? Přece jim musí být jasné, že ne každý má rád psy a že navíc neznámý běžec, jako jsem byl například já, nemůže vědět, zda je pes poslušný nebo není, zda je zvyklý na běžce nebo není apod.

Běžel jsem dál a uvědomil jsem si, že obdobu popsané situace zažíváme i v jiných případech.

Stává se mi, že si někdo na něco či někoho stěžuje a vůbec přitom nepopíše výchozí situaci. A tak se může například stát, že si myslíte, že si stěžuje na starostu a ono se teprve postupně ukáže, že se jedná o ředitele technických služeb. Nebo. Stává se mi, že mě někdo někam pozve a vůbec nic nenapíše o charakteru akce a já přijedu v polobotkách a přitom správné bylo vzít si holínky.

Schválně jsem to kromě toho prvního případu s vlčákem trochu přehnal. Udělal jsem to proto, že si myslím, že čím dál méně jsme ochotní nebo schopní se vžít do role a pocitů toho druhého. Tím se stává, že vznikají často zbytečně nepříjemné situace, nedorozumění nebo dokonce spory. Zkrátka když se s někým bavíte, když s někým jednáte, když s někým spolupracujete, když o někom rozhodujete, když někoho soudíte, zkuste se vžít alespoň na chvíli do jeho kůže. Ujišťuji Vás, že to často věci velmi pomůže.

Miloš Vystrčil, krajský zastupitel, senátor

Zdroj: vystrcil.cz

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora k Síkelovu portfoliu

13:02 Trikolora k Síkelovu portfoliu

Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu. Tak dlouho se vláda Petr Fialy holedbala, jak důležité…