„Stroj na bídu.“ Milei lidem říkal jiné věci než Fialovi. Málem padla facka

25.06.2024 7:20 | Reportáž

Po pondělním setkání argentinského prezidenta Javiera Mileie s premiérem Petrem Fialou (ODS), jenž během schůzky v Kramářově vile zdůraznil, že je pro ČR „absolutní prioritou“ podpora Ukrajiny, argentinský lídr následně vystoupil s projevem, v němž vyzval k boji proti socialismu, etatismu a kolektivismu. Během přednášky v paláci Žofín Milei tvrdě kritizoval politiku zadlužování, vysoké inflace a zvyšování daní. „Když zvyšujete daně, je to útok na majetek,“ řekl rázně a varoval, že čím více roste role státu, tím více klesá svoboda. Zmínil též, co je dle něj „stroj na zbídačování“.

„Stroj na bídu.“ Milei lidem říkal jiné věci než Fialovi. Málem padla facka
Foto: Radek Kotas
Popisek: Javier Milei

Argentinský prezident v paláci Žofín na přednášce pořádané deníkem E15 po svém příchodu do sálu převzal ocenění za svou práci, což komentoval s tím, že ocenění vnímá coby uznání snažení své vlády v boji za svobodu.

Následně se rozhodl říci malou fotbalovou anekdotu o svém vztahu k liberalismu. „Když se jdete v Argentině podívat na fotbalový zápas, a vidíte tribuny plné diváků – velmi šťastných lidí, mnoho barev, vše je velmi pestré, velmi malebné, tak je to podívaná sama o sobě. Ale bez ohledu na to, jak jsou tribuny vyzdobené, jak vypadají a je na nich atmosféra sebelepší, tak pokud Messi do míče uprostřed hřiště nekopne, tak se nic nestane,“ započal svou přednášku argentinský prezident.

„Proč to říkám? Protože je velmi důležitá kulturní bitva a šíření myšlenek. To, co děláte na akademické půdě, je velmi důležité, ale bez politické akce se nikam nedostanete,“ vysvětlil Milei, proč započal s fotbalovou metaforou.

„Jediný skutečný způsob, jak zastavit postup socialismu, etatismu, kolektivismu, konstruktivismu, je postavit se jim a bojovat s nimi, a to nejen na kulturním poli, ale i na poli politickém,“ poznamenal následně s tím, že právě zastánci těchto směrů jsou ti, co „útočí na branku“ a je tedy potřeba se proti nim bránit i skrze politiku.

Zmínil, že jeho cesta k tomu, aby se stal ekonomickým liberálem, nebyla vůbec jednoduchá, jelikož se na mnoha univerzitách absolventům nikdo nesnaží říci, že existují osobnosti, které zdůrazňovaly důležitost svobody. „Často říkám, že když se v Argentině zeptáte absolventa ekonomie, kdo je Ludwig von Mises, řekne vám, že si myslí, že je to devítka v nizozemském národním týmu,“ konstatoval Milei, že se o významném ekonomovi rakouské školy, jenž varoval před kolektivismem, běžně na akademické půdě neučí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neuvěřitelné..!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYchtyl , 25.06.2024 9:58:20
Obranná spolupráce se zemí na druhém konci světa... Hmmm... A naše nejvyšší priorita? Ukrajina? Ryzí vlastizrada!!! :(((

|  14 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…