Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

13.06.2024 10:15 | Analýza

Velkým tématem eurovoleb byl bezesporu blížící se zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory. A přestože v debatách zaznívalo, že neznamená, že by EU přímo zakazovala provoz konvenčních aut, dost možná se jich do té doby budou chtít zbavit i samotní majitelé. Evropská unie totiž schválila plán, jak přimět Evropany, kteří odmítají přestat používat svá současná aut či přesedlat do MHD, aby své počínání přehodnotili. Ty, kteří jezdí autem se spalovacím motorem či topí doma plynem, za to začne již do 3 let „pokutovat“. Zatím má jít přibližně o 3 koruny za každý spálený litr. Tím však plán zdaleka nekončí.

Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Export automobilů, ilustrační foto

Evropský parlament schválil úpravu systému emisních povolenek, která zavede postih pro lidi vytvářející emise CO2 u vytápění a dopravy, letos v dubnu. Nový postih za vypouštění emisí se bude vztahovat na benzin, naftu a paliva pro vytápění, jako je například zemní plyn, a přestože se obchodování s emisemi nebude týkat přímo spotřebitelů, očekává se, že rozšíření emisních povolenek pocítí skrze zvýšené ceny.

V rámci systému obchodování s emisemi budou muset společnosti prodávající benzín, naftu a topná paliva nakupovat emisní povolenky, přičemž jejich počet se bude každoročně snižovat v souladu s cíli EU v oblasti klimatu a to bude vytvářet tlak na postupné zvyšování cen paliv.

To, že budou náklady přeneseny na spotřebitele, kteří odmítají přestat topit plynem či jezdit autem na naftu či benzín, je pak dle podporovatelů změny v unii záměr. Spolupředsedkyně německé strany Zelených Ricarda Langová dle serveru Euractiv.com podotkla, že růst cen na čerpacích stanicích je právě efekt, ke kterému máme směřovat. „K tomu vlastně směřujeme, v současné situaci hrozí, že cena uhlíku v roce 2027 prudce vzroste,“ netajila se a dodala, že by lidé měli být připraveni na toto dění skrze zavedení přerozdělovacího mechanismu v podobě tzv. klimatického bonusu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vystoupit z eu a vstoupit do brics se jeví jako odpovídající řešení jak se zbavitbruselských šílenců a jejich poskoků z fialova slepence, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 13.06.2024 11:21:51

|  14 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…