Dvacet milionů za mlčení o dění v ČEZu? Janečkova oceněná promluvila

10.11.2012 16:12 | Zprávy

Nadační fond proti korupci založený Karlem Janečkem udělil v uplynulém týdnu už druhou Cenu za odvahu. Laureátkou se stala Věra Ježková, která upozornila na zmařené investice polostátní společnosti ČEZ.

Dvacet milionů za mlčení o dění v ČEZu? Janečkova oceněná promluvila
Foto: Jana Šulcová
Popisek: Věra Ježková dostala cenu za odvahu od Karla Janečka

Věra Ježková z pozice akcionářky ČEZu upozornila na hrozbu zmaření investic polostátního podniku ČEZ, respektive před jeho záměrem obnovy bloků v elektrárně Prunéřov v hodnotě 25 miliard korun.

Parlamentní Listy byly u toho, když Ježková obdržela cenu Nadačního fondu proti korupci cenu za odvahu. K té náleží i dvousettisícová odměna.

Sportovec tělem i duší

Redakce odvážnou sportovkyni tělem a duší, jak sama o sobě mluví, odchytla krátce před udílením ceny. Drobná žena se spíše klučičím vzhledem a hlasem lva se neváhala rozpovídat o svých dojmech a zkušenostech se současným politickým establishmentem.

Právě ten je totiž polostátním ČEZem do jisté míry financován. Už dlouho je veřejným tajemstvím skutečnost, že právě tato energetická společnost se podílí na financování některých politických stran. Na tento fakt již v minulosti upozorňovali třeba Liškovi Zelení. A Ježková mu dává za pravdu.

Peníze od ČEZu?

„Byla jsem na jednání ČSSD. Když jsem tam mluvila o tom, co se děje v ČEZu, řekli mi, ať už příště nechodím, že nebudou mít peníze na volby, když se tam bude do ČEZu kopat,“ řekla ParlamentnímListům.cz krátce před obdržením ceny Nadačního fondu proti korupci založeném a vedeném Karlem Janečkem Ježková.

Ta je udivena, s jak negativní odezvou se po vyslovení svého podezření setkala. Jako dlouholetá pracovnice Severočeských dolů, tedy dceřiné společnosti společnosti ČEZ, prý rozhodně ad hoc proti ČEZu jít nechtěla. Její svědomí jí ale nedalo.

Miliardy mizí komínem?

„Nechtěla jsem nijak jít proti ČEZu, ale jsem sportovec tělem i duší, nemůžu se dívat na to, že má někde zmizet 25 miliard,“ dodala pro ParlamentníListy.cz žena, která má pro strach uděláno. Jí samotné sice zatím nikdo přímo smrtí nevyhrožoval,  její případ už ale nebezpečím zavání. Jeden lobbista prý už v souvislosti s ním vyhrožoval, že někomu „uříznou hlavu“.

Horší jak „za totáče“

„Je to horší jak za totáče, arogance, sprostota,“ rozhazuje rukama žena, která si je jistá svou pravdou a oprávněností svého podezření. O to větší cítí bezmoc, když se jí kromě Janečkova fondu nedostalo nikde té nejmenší podpory.

Ježková také kandidovala za VV de Senátu, leč neúspěšně. Věci veřejné ji však za cenu pogratulovaly: "Ježková varovala před skutečností, že dostavba je nerentabilní, neboť v dané lokalitě nebude podle průzkumu ložiska dostatek uhlí. To by se pak muselo draze nakupovat od společnosti Czech Coal patřící Pavlu Tykačovi. Paní Věře Ježkové srdečně gratulujeme," uvedla strana VV v tiskovém prohlášení. 

Mlčeti zlato

I když, i podpory se dočkala. Ovšem z druhé strany, než by chtěla a čekala. „Lobbisté na mě tlačili, abych mlčela. V Severočeských dolech jsem mohla jako ekologický poradce mít dvacet milionů korun, kdybych mlčela o poměrech, které panují,“ uvedla Ježková při předávání ceny za odvahu, již jí dal přímo Karel Janeček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

4:45 Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

Mají veřejnoprávní média aktivně vystupovat proti dezinformacím? Vládní návrh novely zákona o veřejn…