Nadšený dav pro Fialu. Zásadní prohlášení premiéra i Pekarové

06.09.2022 14:21 | Reportáž

„Nenechme to populistům a extremistům!“ Premiér Petr Fiala bouřil před zaplněným Moravským náměstím v Brně. Na Moravu přijel s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou podpořit kandidáty do komunálních a senátních voleb. V Brně kandiduje společně ODS a TOP 09. „Jak jsme zvládli vlnu covidu, uprchlickou vlnu, tak zvládneme i vysoké ceny energií,“ přislíbil Fiala.

Nadšený dav pro Fialu. Zásadní prohlášení premiéra i Pekarové
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala. Zahájení kampaně SPOLEČNĚ (ODS a TOP 09) do letošních komunálních voleb na Moravském náměstí v Brně

S hesly „SPOLEČNĚ v Brně“ a „Brno nejlepší adresa“ odstartovala ODS s TOP 09 kampaň do komunálních a senátních voleb. Na oficiální zahájení přijel podpořit současnou primátorku Markétu Vaňkovou i premiér Petr Fiala.

„Všechny vás zdravím, jsem rád, že jsem mohl přijet. Jsem hrdým občanem Brna,“ uvedl za bouřlivého potlesku stovek lidí předseda vlády. Tyto volby jsou podle něj „nesmírně důležité“. „Předcházející vláda nám nechala naši zemi v rozvratu, s obrovským zadlužením, bez zabezpečení energetiky. Jsme zcela závislí na Rusku. Neudělali s tím vůbec nic. My situaci změníme a napravíme a k tomu potřebujeme vaši pomoc,“ uvedl Fiala. „Současná opozice se nesmířila s výsledky parlamentních voleb. Rozeštvávají společnost, nemají žádné recepty. To, co nám nabízejí, není ani řešení drahých energií, ani řešení inflace. Protože se nechtějí smířit s výsledky voleb do Parlamentu, tak říkají, že jsou tyto volby referendem o vládě. Toto jsou ale volby, kdy jde o to, kdo bude vládnout našim městům a obcím a jaká bude většina v Senátu,“ dodal. Jeho slova přerušovaly nespokojené výkřiky: „Jaké máte řešení vy?“  

Dál už proslov premiéra z publika provázel jen potlesk a ocenění: „Bravo!“. Premiér ujistil, že si dokázala vláda s řadou věcí poradit, že nedělala lockdowny a zvládla obrovskou vlnu uprchlíků. „Mohu slíbit, že si poradíme i s vysokými cenami energií. Pracujeme na celoevropském řešení, přijdeme s národním řešením. Jak jsme zvládli vlnu covidu, uprchlickou vlnu, tak zvládneme i vysoké ceny energií,“ uvedl. Věří, že lidé ve volbách v Brně podpoří právě ODS a TOP 09. „Nenechme to populistům a extremistům!“ bouřil Fiala.

Premiér Petr Fiala na mítinku v Brně. Foto: Daniela Černá

Pekarová: Přinesli jsme změnu po letech populistické politiky

Pak už se mikrofonu chopila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Slibovali jsme, že přineseme změnu. Změnu, která je tolik potřebná pro Českou republiku po tolika letech populistické politiky, která nemyslela na nic jiného než na zisk jedné firmy a prospěch jednoho oligarchy a nedívala se vůbec do budoucna,“ uvedla Pekarová a zdůraznila, že je před námi řada výzev. „Přidala bych k nim i to, aby se město Brno rozvíjelo ve prospěch vás, občanů,“ dodala s tím, že dali dohromady velmi „kompetentní kandidátku.“

Primátorka Markéta Vaňková si pochvalovala atmostéru a ocenila, že přijeli kampaň podpořit členové vlády. „Za nejhlavnější projekt budoucího období považujeme horkovod z Dukovan do Brna, který by nám měl zajistit soběstačnost,“ uvedla a pozvala příznivce do volebního stánku. „Velmi si vážím toho, že na kandidátce nemáme jen politiky, ale podpořily nás i osobnosti, které se nevěnují politice na prvním místě,“ konstatovala a její proslov přerušoval potlesk.

Primátorka Markéta Vaňková. Foto: Daniela Černá

Koalice ODS a TOP 09 se osvědčila na celostátní úrovni

Dvojkou na kandidátce SPOLEČNĚ je Anna Putnová. „Představujeme kandidátku ODS a TOP 09. Důvody pro vznik této koalice jsou zřejmé. Jednak se osvědčila na celostátní úrovni a zjistili jsme, že máme velké programové shody, které můžeme v rámci Brna realizovat,“ uvedla.

Vystoupil také ředitel Městského divadla Brno. „Každá společnost je tak vyspělá, na jaké úrovni je její kultura. Musím potvrdit jako svědek, že v průběhu čtyř let, kdy byla v pozici primátorky paní Markéta Vaňková, žádná z kulturních institucí nepocítila ani jednu ze zásadních krizí, kterou jsme společně procházeli. Ať už se jednalo o dopady covidového onemocnění, ať už se jednalo o krizi, kterou vyvolal svou okupací na Ukrajině Putin,“ uvedl Stanislav Moša, ředitel Městského divadla Brno. „Nikdy se nemění vítězný tým,“ dodal. Jeho sympatie má i celá vláda. „Držím palce! Přijďte nás podpořit! Těch, kteří rozvracejí a rozbíjejí, je vždycky až až. Pojďme se tomu postavit,“ vyzval.

Zahájení kampaně ODS a TOP 09 v Brně. Foto: Daniela Černá

Přijel i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Téměř polovina vlády je z Brna. Brno, je nejlepší místo pro život, vzdělávání,“ uvedl za potlesku. Jak dál Válek zmínil, chybí už jen drobnost, vyhrát volby.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na zahájení kampaně v Brně. Foto: Daniela Černá


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…