Navýšení platů poslanců před 20 lety? Ze sedmi tisíc korun na třináct

15.12.2012 20:20 | Zprávy

Předchůdkyně dnešní Poslanecké sněmovny, Česká národní rada, před dvaceti lety schválila zvýšení platů poslanců, ústavních činitelů a vybraných státních úředníků. 19. prosince 1992 se zvýšil plat řadového poslance ze sedmi tisíc korun na třináct tisíc.

Navýšení platů poslanců před 20 lety? Ze sedmi tisíc korun na třináct
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Naproti tomu dnešní řadový poslanec bez funkce bere už víc než čtyřnásobek tehdejší částky. Za tu dobu také asi čtyřikrát vzrostla průměrná hrubá mzda. Platy poslanců se tehdejším rozhodnutím ČNR přiblížily platům ministrů. Například plat předsedy ČNR se vyrovnal platu premiéra ve výši 31.000 korun. Místopředsedové rady dostávali funkční příplatek 14.000 až 15.000 korun. Funkční příplatek předsedy ČNR představoval 18.000 korun. Paušální náhrada poslanců na věcné náklady spojené s výkonem funkce se tehdy zvýšila ze 4000 na 7000 korun měsíčně. Měsíční diety se mimopražským poslancům zvýšily ze 2000 na 4000 korun.

Dnešní platy poslanců, senátorů a parlamentních funkcionářů jsou už mnohem vyšší. Řadový poslanec má základní plat 55.900 korun hrubého. Místopředseda Sněmovny pobírá podle zákona měsíčně základní plat 106.600 korun hrubého. Místopředsedovi Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), který jako první zastupuje předsedkyni Miroslavu Němcovou (ODS), náleží ještě vyšší plat 112.300 korun měsíčně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lichtenštejnská knížata, průmyslníci a hákový kříž.  Nejbohatší stát světa není takové neviňátko, jak se tváří. Byli jsme ve Vaduzu

20:25 Lichtenštejnská knížata, průmyslníci a hákový kříž. Nejbohatší stát světa není takové neviňátko, jak se tváří. Byli jsme ve Vaduzu

„Nakonec si říkám, že to proběhlo všechno v míru a to je důležitější, než abychom dostali něco zpátk…