Totalita a zničené životy: Zeman podpořil, mluvili Vitásková a Okamura. Jak v ČR ,,funguje" právo

08.09.2020 13:14 | Zprávy

Fronta občanů se v pondělí před 11 hodinou táhla od poslanecké sněmovny až na Malostranské náměstí. V největším konferenčním sále sněmovny se konal seminář na vyzývavé téma: Žijeme ještě v právním státě? Poslanec SPD Jiří Kobza zaštítil akci, organizovanou spolkem Šalamoun a Institutem Aleny Vitáskové. A zájem občanů ukázal, že téma je skutečně palčivé.

Totalita a zničené životy: Zeman podpořil, mluvili Vitásková a Okamura. Jak v ČR ,,funguje" právo
Foto: Repro Facebook SPD
Popisek: Tomio Okamura (SPD) na semináři o právním státě

Že je tento seminář přelomem, protože přinesl na půdu poslanecké sněmovny mimořádně závažné téma, si myslí i prezident Miloš Zeman, který dal semináři záštitu a zaslal svůj pozdrav, který přečetl místopředseda poslanecké sněmovny Tomio Okamura. „Vymahatelnost práva je dnes velmi aktuální,“ zdůraznil prezident Zeman a jmenoval několik veřejně známých případů. Například kauzy popotahovaných zastupitelů z Postoloprt, Aleny Vitáskové, Petra Nečase, ale i Vlasty Parkanové, která již také čeká na rozsudek téměř deset let.

„Je cosi shnilého v právním státě českém,“ parafrázoval prezident klasika. Zmínil hyenistické novináře, kteří si vybírají dehonestující útržky ze spisů, a tím ničí obžalované ještě před rozsudkem. „Média absolutně rezignovala na odpovědnost a ohledy k člověku,“ dodal prezident ve své zdravici.

Vyšetřování by podle Miloše Zemana mělo být poctivé. A pokud si vyšetřovatelé vyřizují své účty s druhou stranou nedůstojnými úniky do médií, tak to poctivé rozhodně není.

Cestu ven vidí prezident Zeman v tom, že budeme důsledně lpět na letitých zásadách právního státu: Na presumpci neviny či zásadě „v pochybnostech pro obžalovaného“. Nikdy bychom podle něj neměli zapomenout, že soud nemá být krutý tribunál. „Nediskutujeme o paragrafech, ale o osudech reálných lidských bytostí,“ připomněl prezident na závěr účastníkům semináře.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

zvýšení poplatků

Proč chcete zvyšovat TV poplatky a rozšířit seznam poplatníků za vysílání ČT? Tvrdíte, jak je to důležité, že jde o nezávislé médium, ale kde byla třeba nezávislost, když do jedné předvolební debaty pozvala předsedy stran, i když některé strany tvořili koalici? To podle mě nebylo vyvážené ani objekt...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájíte vraha Kozáka, hanba. Konflikt matky Šimůnkové s Fialovou ženou. Jen na PL

11:51 Hájíte vraha Kozáka, hanba. Konflikt matky Šimůnkové s Fialovou ženou. Jen na PL

Místo poučení, jak příště zabránit střílení do lidí, vláda řeší, jak vymyslet kšeft pro neziskové or…