ČSÚ: Důvěra podnikatelů se meziměsíčně v říjnu mírně snížila, důvěra spotřebitelů vzrostla

25.10.2024 13:21 | Tisková zpráva

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se ve srovnání se zářím mírně snížil o 0,2 bodu na hodnotu 96,8, při rozdílném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 0,8 bodu na hodnotu 96,0 a indikátor důvěry spotřebitelů vzrostl o 2,8 bodu na hodnotu 100,7.

ČSÚ: Důvěra podnikatelů se meziměsíčně v říjnu mírně snížila, důvěra spotřebitelů vzrostla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V říjnu se důvěra podnikatelů zvýšila v odvětvích stavebnictví (+1,2 bodu) a průmyslu (+0,4bodu). V obchodě se důvěra meziměsíčně snížila o 4,2 bodu a vybraných odvětvích služeb o 1,8 bodu.

tab

graf

„Důvěra podnikatelů v ekonomiku se v říjnu meziměsíčně snížila. Podnikatele stále významně limituje nedostatečná poptávka, v některých odvětvích také nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a v průmyslu omezená dostupnost vybraných vstupů. Nezvykle opatrní jsou před nadcházejícími svátky obchodníci,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

graf

graf

Důvěra spotřebitelů se v říjnu meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 2,8 bodu na hodnotu 100,7. Podíl spotřebitelů očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v Česku a zhoršení své finanční situace v příštích dvanácti měsících se meziměsíčně snížil. Počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích dvanácti měsících, zůstal již počtvrté v řadě téměř stejný. Podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se zvýšil.

graf

graf

„Spotřebitelská důvěra v říjnu podruhé v řadě vzrostla a dostala se poprvé od června letošního roku mírně nad svůj dlouhodobý průměr. Oproti minulým měsícům se snížil počet domácností, které se obávají zhoršení celkové ekonomické situace v Česku. Vzrostl počet respondentů očekávajících zlepšení jejich vlastní finanční situace. Přesto stále necelá třetina z nich uvádí, že sotva vyjde se svými finančními prostředky, necelá desetina si musí půjčovat nebo sahat do vlastních úspor,“ sdělila Anastasija Neradová z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

graf

graf

graf

***

Detailnější informace o vývoji podnikatelské a spotřebitelské důvěry naleznete v doplňující informaci k RI konjunkturálních průzkumů ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

ICOMOS: Památkový odbor magistrátu nekoná, vyzvěte Správu železnic k opravě trhlin mostu na Výtoni

16:08 ICOMOS: Památkový odbor magistrátu nekoná, vyzvěte Správu železnic k opravě trhlin mostu na Výtoni

Prasklina v konstrukci železničního mostu pod Vyšehradem není první, most má více dlouhodobě neřešen…