Nové Filmové centrum ČT má zprůhlednit výběr koprodukcí

07.07.2012 18:32 | Zprávy

Filmové centrum, které k 1. 7. 2012 vzniklo v České televizi, bude fungovat jako kontaktní místo pro posuzování a zpracování filmových koprodukcí České televize.

Nové Filmové centrum ČT má zprůhlednit výběr koprodukcí
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Tým uznávaných odborníků ve složení Helena Uldrichová jako vedoucí Filmového centra, Tomáš Baldýnský jako kreativní producent a Jaroslav Sedláček jako hlavní dramaturg, má zajistit především přehlednější a transparentnější kritéria výběru koprodukčních projektů ČT. Dalšími úkoly jsou zvýšit procento úspěšnosti koprodukčních aktivit ČT, posílit jméno České televize jakožto uznávaného a vyhledávaného partnera v oblasti filmové tvorby a nastavit aktivnější přístup k dramaturgii koprodukovaných filmů.

Česká televize je významným koproducentem českých distribučních filmů. Jako veřejnoprávní televize chce ještě posílit svou pozici jednoho z největších koproducentů českých filmů a aktivněji se podílet na tvorbě a realizaci kvalitních filmových titulů. Zřízením nového Filmového centra chce vedení České televize nastavit transparentnější systém hodnocení a výběru koprodukčních projektů tak, aby i v oblasti podpory české kinematografie přinášela kvalitu veřejné služby. ČT chce spolupracovat s kreativními a kvalitními producenty, tvůrci, distributory a filmovými institucemi, a přispívat tak ke vzniku kvalitních filmových děl, které zároveň dokáže i optimálně spolufinancovat.

„Prostřednictvím Filmového centra chce Česká televize vstupovat do filmových projektů nikoli pouze jako vysílatel, ale jako skutečný koproducent, který se aktivně podílí na vzniku a výsledné podobě celého díla a zároveň za ním i stojí z hlediska kvality. Jsem rád, že se nám podařilo angažovat uznávané osobnosti filmového průmyslu a věřím, že se díky jejich renomé a zkušenostem stane z České televize uznávaný a vyhledávaný partner,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Filmové centrum České televize povede Helena Uldrichová, která v posledních třech letech byla předsedkyní profesní organizace APA: „Česká televize hraje nezpochybnitelnou roli v oblasti podpory českého filmu, zvláště za aktuálního stavu financování státního fondu české kinematografie.“ Centrum povede společně s Tomášem Baldýnským, úspěšným scénáristou, producentem a filmovým odborníkem, který bude v rámci nově vzniklé platformy působit jako kreativní producent. „Filmové centrum je symbolem toho, že Česká televize myslí svou podporu českého filmu vážně a že chce být nejen největším koproducentem filmové tvorby, ale i tím nejlepším,“ říká k nové aktivitě ČT Tomáš Baldýnský. Tým v pozici hlavního dramaturga doplní renomovaný filmový publicista Jaroslav Sedláček: „Chceme věnovat českým filmům maximální péči. Naší snahou bude nastavit transparentní, pokud možno jednoduchý proces hodnocení projektů a výběr těch, do nichž Česká televize bude chtít investovat a podílet se na nich. V tomto ohledu plánujeme spolupracovat s různými renomovanými osobnostmi i mimo Českou televizi.“

Skrze Filmové centrum chce být Česká televize respektovaným koproducentem, který má u filmových profesionálů přirozenou autoritu a vede je citlivě k týmové práci a spolupráci s ČT. Mezi prvními úkoly Filmového centra bude definovat novou koncepci v souladu s programovou strategií České televize a jejích programů, která bude následně zveřejněna na webových stránkách. ČT se bude snažit budovat okruh stálejších spolupracovníků na vzájemně výhodné bázi, jíž by měla vládnout profesionalita, otevřenost a respekt. V rámci Filmového centra chce ČT zaujmout aktivní přístup k dramaturgii koprodukovaných filmů, chce hledat nová témata a podporovat mladé a nadějné tvůrce.  

Systém posuzování externích projektů bude stát na čtyřech základních kritériích. Společně s hodnocením kvality obsahu budou použity i upravené formuláře bodování kulturních/uměleckých kritérií, které používají mnohé evropské kulturní instituce. Kromě subjektivního posouzení kvality scénáře umožní formuláře také definovat veřejnoprávní hledisko projektu. Obsahové posudky budou celkem tři, z nichž dva budou od externího okruhu hodnotitelů z řad filmové obce. Seznam hodnotitelů bude veřejně znám, hodnotitelé budou vybíráni tak, aby u konkrétního projektu nebyli ve střetu zájmů. Jeden obsahový posudek bude zpracován interním dramaturgem České televize s filmovou zkušeností.

Dalšími hledisky, ke kterým se bude přihlížet, je finanční stabilita projektu a zhodnocení výrobních kritérií společně s analýzou programu a určením adekvátního vysílacího času. V neposlední řadě bude brán v potaz i distribuční potenciál filmového projektu.

Výsledkem posuzování bude prezentace Programové radě ČT, která bude projekt schvalovat. Úkolem Filmového centra bude také srozumitelné objasnění producentovi, z jakých důvodů byl, či nebyl jeho projekt k prezentaci a následně k realizaci vybrán.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zajistit volby ve vyplavených oblastech bude pro radnice náročné

16:33 Ombudsman: Zajistit volby ve vyplavených oblastech bude pro radnice náročné

V regionech zasažených povodněmi budou při nadcházejících krajských a senátních volbách pravděpodobn…