ÚOOÚ: Operace Dunaj zůstává tragickým mementem i po 56 letech

23.08.2024 13:28 | Tisková zpráva

V noci z 20. na 21. srpna 1968 proběhl vpád pěti armád zemí Varšavské smlouvy pod vedením komunistického Sovětského svazu na území tehdejšího Československa.

ÚOOÚ: Operace Dunaj zůstává tragickým mementem i po 56 letech
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Události z roku 1968 jsou stále velmi významnou součástí české a slovenské národní historie a paměti. Jsou připomínkou boje za svobodu a nezávislost stejně jako dokladem snahy o jejich násilné potlačení agresivní politikou a vojenskou silou.

Ochrana suverenity a nezávislosti je proto, zvlášť v současné mezinárodní geopolitické situaci, zcela zásadní demokratickou hodnotou, kterou je nutné hájit a chránit i dnes. Násilné politicko-vojenské potlačení Pražského jara v srpnu 1968, tak zůstává zásadním mementem i nyní. Tato historická zkušenost je nezastupitelná i při ochraně hodnot osobní svobody a soukromí. S globálním rozvojem informačních a komunikačních technologií totiž získávají na významu i nejrůznější snahy o získání a následné zneužití osobních údajů. Jejich faktická ochrana je tak stále důležitější. 

Dnes si připomínáme morální hodnoty a odvahu obyvatel Československa, kteří se proti této vojenské okupaci postavili. Okupace, která trvala od roku 1968 až do roku 1991 (kdy byla okupační vojska odsunuta zpět do Sovětského svazu), měla dlouhodobé negativní důsledky jak pro společenský, tak i pro politický vývoj v naší zemi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

22:03 Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

Pohotovost drží až do neděle kvůli aktuálnímu počasí lesníci a vodohospodáři z Lesů ČR. Veřejnost up…