Koalice protlačila státní rozpočet. Schválila příjmy, výdaje a schodek rozpočtu

28.11.2012 15:53 | Zprávy

Sněmovna dnes i přes nesouhlas opozice schválila v prvním čtení základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Schodek má klesnout proti letošnímu schodku o pět miliard na rovných 100 miliard korun.

Koalice protlačila státní rozpočet. Schválila příjmy, výdaje a schodek rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Poslanci dnes v prvním čtení základní rozměry rozpočtu schválili, tudíž ho nyní mohou dostat na stoly k projednání sněmovní výbory. Zabývat se budou rozpočty jednotlivých kapitol. Závěrečné hlasování o rozpočtu se má uskutečnit od středy 19. prosince.

Pro rozpočet hlasovalo 79 poslanců. Jak zjistila ČTK, podpořili ho i nezařazení poslanci, například bývalý poslanec z ODS Pavel Bém, zato bývalý poslanec občanských demokratů Michal Doktor se zdržel. Opozice hlasovala proti. Ta navíc rozpočet dnes květnatě kritizovala, vláda podle ní mimo jiné rezignovala na hospodářskou politiku a snahu podpořit růst ekonomiky.

Současný vládní návrh státního rozpočtu je v pořadí už třetím, který Ministerstvo financí kabinetu předložilo. Původní rozpočet totiž ministr financí Miroslav Kalousek stáhl, protože nebylo jisté, jestli poslanci schválí daňový balíček. Resort proto sestavil nový návrh, který byl nižší o 41 miliard korun, a obsahoval mnohem drastičtější škrty. Změny v daních nakonec sněmovnou prošly, původní rozpočet přesto není použitelný.

Klesne výběr daní i odvody na sociální zabezpečení
 

„Mezitím se totiž objevila předpověď dalšího vývoje české ekonomiky, z níž vyplynulo, že rozpočtové příjmy budou příští rok nižší - klesne jak výběr daní, tak odvody na sociální zabezpečení," upozornil v této souvislosti dnes směrem k poslancům Kalousek. Podle něj schodek rozpočtu zůstane 100 miliard korun.

Poslance také informoval, že vláda se vzhledem k aktuální ekonomické situaci rozhodla k mírnému rozvolnění fiskální konsolidace v následujících letech. "Nicméně vůle držet deficit bezpečně pod třemi procenty je nezměněna," ujistil.

Za všechno může horší ekonomická prognóza
 

Za snížení příjmů a výdajů oproti původní verzi o čtyři miliardy může podle něj horší ekonomická prognóza. Jak ale bylo nastaveno již v tom původním rozpočtu, tak i nyní méně peněz půjde na vědu a výzkum nebo platy učitelů.

Nejvíc peněz má naopak dostat podle tohoto třetího návrhu ministerstvo práce, které má mít na výdaje přes 512 miliard korun, tedy více než dvě pětiny celkových výdajů státního rozpočtu. Výdaje na úroky ze státního dluhu klesnou proti letošnímu schválenému rozpočtu o téměř 11 miliard korun na 68,6 miliardy korun. Státní dluh by měl ale vzrůst na bilion a 762 miliard korun.
 
Ministr Kalousek prý věří, že se rozpočet do konce roku "zvládne schválit". "Celková výše výdajů státního rozpočtu na příští rok bude téměř o devět miliard nižší než v roce letošním, čili je to jednoznačně úsporný rozpočet," poznamenal dnes spokojeně i premiér Petr Nečas.

Ohrožení rozpočtu? Balíček s DPH se možná ze Senátu vrátí

Jak dnes uvedla i jiná média, největší problém nyní pro vládu bude levicí ovládaný Senát. Je totiž pravděpodobné, že klíčový balíček zvyšující DPH na začátku prosince vrátí sněmovně. „Není to náš šálek kávy, je to zvýšení nákladů pro lidi, a to my nemůžeme podpořit," řekl k tomu předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).
 
Právě senátní veto přitom naplno otevírá možnost, že materiál nezačne platit před koncem roku. Záležet bude i na tom, jak rychle ho podepíše prezident Václav Klaus. Pokud by vyčerpal zákonnou lhůtu, začne balíček platit až v lednu. Nový rozpočet by v takovém případě stál na neschválených zákonech a hrozilo by rozpočtové provizorium.

Celkové příjmy návrhu rozpočtu jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun. Téměř celý stomiliardový schodek chce vláda pokrýt vydáním státních dluhopisů.



 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

4:45 Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

Mají veřejnoprávní média aktivně vystupovat proti dezinformacím? Vládní návrh novely zákona o veřejn…