NKÚ řádil nad operačními programy. A nestačil se divit, jaký nepořádek panuje

05.11.2012 15:07 | Zprávy

Regionální rada operačního programu Střední Čechy v období 2007 až 2011 chybovala v hodnocení nebo kontrole svých projektů, na něž plynou peníze z EU. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřil 15 projektů osmi příjemců dotací v objemu přes 545 milionů korun.

NKÚ řádil nad operačními programy. A nestačil se divit, jaký nepořádek panuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

V hospodaření regionálního operačního programu Střední Čechy, přes který jdou evropské dotace, našel Nejvyšší kontrolní úřad řadu chyb. Českému rozhlasu to sdělil Petr Neuvirt z NKÚ.

Kontroloři kupříkladu odhalili finanční nedostatky. Ty již byly podle Neuvirta předány příslušným daňovým orgánům, které se jimi budou zabývat. Jde o to, že podpořené projekty například někdy vykazují i jiné příjmy. „V takovém případě by příjmy měly být vráceny,“ podotkl na to konto Neuvirt.

„Je potřeba také zpřísnit a zkvalitnit hodnocení a kontrolu. A je potřeba hlavně změnit v hlavách úředníků starost o projekty tak, aby nedocházelo k nehospodárnosti ani jedné koruny,“ zmínil dále úředník.

Nabídka byla o milión dražší

Podle něj například obci Vestec udělila regionální rada pokutu ve výši 88 tisíc korun za to, že při výstavbě mateřské školky vybrala nabídku, která ale byla o více než milion dražší než ta nejnižší. „Čili na milion nehospodárnosti pouze 88 tisíc korun korekce,“ zdůraznil Neuvirt.

„Pochybení v hospodaření ROP Střední Čechy jsou z našeho pohledu velmi významná,“ uvedl dále pracovník Nejvyššího kontrolního úřadu a zdůraznil, že Regionální rada provádí kontrolu všech zakázek, ovšem kontroloři NKÚ i tak zjistili pochybení u sedmi z vybraných osmi příjemců.

„Regionální rada neprováděla kontrolu již dokončených projektů. A nekontrolovala, zda jsou projekty provozovány v tom duchu, na který byly určeny. Například, jestli je tam školka, jestli je tam škola, nebo jestli sportoviště plní úkoly, ke kterým se přihlásilo,“ dodal.

Každý kontroluje, co se mu zlíbí

Problémy s dotacemi má podle NKÚ také město Kladno. „U rekonstrukce sportovní haly BIOS rada městu proplatila 3,8 milionu korun za vícepráce, které měl přitom magistrát zaplatit sám,“ upřesnil Český rozhlas.

„Problém je v tom, že v ČR je spousta úřadů, které kontrolují tutéž věc a mají na to různé názory. Nás kontroluje řídící orgán, finanční úřad, NKÚ, ÚHOS, Evropská komise, Evropský účetní dvůr. A každý orgán chce, abychom dodržely jeho názor,“ doplnil na vysvětlenou pro rozhlas primátor Kladna Dan Jiránek. Podle něj je pole kolem kontrolních orgánů nepřehledné a názory na průběh kontrol se mění.

„Takže co bylo dobré před týdnem, není dobré za týden. Potřebujeme, aby danou věc kontroloval jeden orgán nebo, aby se sjednotily v názoru,“ dodal primátor.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

4:45 Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

Mají veřejnoprávní média aktivně vystupovat proti dezinformacím? Vládní návrh novely zákona o veřejn…