Štěch o citlivé otázce: V Senátu nebudeme odmítat všechny vládní návrhy

22.10.2012 15:27 | Zprávy

Volby do Senátu skončily jasným vítězstvím sociální demokracie. Ta v horní komoře parlamentu obsadila celkem 46 křesel. Bude tedy ČSSD legislativně ODS válcovat? Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) takovou myšlenku zahnal. „Ne, nebudeme odmítat všechny vládní návrhy,“ sdělil v rozhovoru pro Český rozhlas.

Štěch o citlivé otázce: V Senátu nebudeme odmítat všechny vládní návrhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhla konference na téma aktivni stárnutí a mezigenerační solidarita v ČR

Občanskou demokratickou stranu zastoupí v horní parlamentní komoře jen 15 senátorů oproti 46 sociálním demokratům. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) nebude ale ČSSD s ODS vytvářet ani koalici, ale ani nebude a priori proti všem návrhům vlády.

„Proč bychom to dělali? My chceme v této zemi co nejdříve vládnout tak, aby se mohl změnit kurs v oblasti hospodářské a sociální politiky a potřebujeme, aby země nebyla v tak hrozném hospodářském propadu, do něhož se dostává. Našim zájmem tak je – pokud budou dobré návrhy, nebo návrhy, které je možné opravit - se na nich maximálně podílet," vysvětlil Štěch.

Proto ČSSD bude odmítat jen ty návrhy, kde pro to jsou důvody. "My budeme pracovat tak jako poslední dva roky. To znamená věcně posuzovat návrhy. Ne podle toho, že je předkládá vláda. V minulosti jsme šedesát procent návrhů schválili, ale u těch čtyřiceti procent jsme měli výhrady, u dvaceti procent z nich jsme měli zásadní výhrady,“ zmínil Štěch.

„Určitě ale s ODS nebudeme vytvářet nějakou koalici. Aby to nebylo chápáno tak, že tady bude spolupráce na bázi nějakého společného postupu. Myslím si, že tam jsou rozdíly tak velké, že ani v nejmenším o tom není možné uvažovat,“ řekl dále rozhlasu Štěch.

Nově zvolená senátorka za ODS Daniela Filipiová ovšem s jeho názory nesouhlasí. Podle ní v otázce prosazování zákonů, eventuálně pozměňovacích návrhů, nedokáže již "modrá" strana mnoho.

Filipiová:  Budeme dělat víc veřejných slyšení a odborných seminářů

„My můžeme využívat instituce, které Senát nabízí, a to je organizování veřejných slyšení a odborných seminářů. Tam diskutovat s odborníky na daná témata a dávat z nich relevantní závěry, i na posouzení sociálním demokratům," řekla Filipiová pro Radiožurnál.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

95 tisíc pro ženu Petra Pavla? Z ODS přišla rýpavá podmínka

12:54 95 tisíc pro ženu Petra Pavla? Z ODS přišla rýpavá podmínka

Návrh na vyplácení sto tisíc měsíčně pro manželku prezidenta Pavla vzbudil velkou pozornost. Kritick…