„Předchozí premiéři z ODS by mě vyrazili ze dveří.“ Kalousek srazil Stanjuru

12.10.2024 15:55 | Monitoring

Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek a také bývalý předseda TOP 09, z níž vystoupil, se v minulých dnech obul do svého nástupce, ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). V pořadu Interview ČT24 ostře kritizoval ekonomickou politiku současné vlády a uvedl, že Stanjura při sestavování státního rozpočtu na příští rok profesně selhal. Kritikou nešetřil ani na sociální síti.

„Předchozí premiéři z ODS by mě vyrazili ze dveří.“ Kalousek srazil Stanjuru
Foto: Aktuálně.cz
Popisek: Miroslav Kalousek

„Měl jsem dva premiéry z ODS. Byli odlišní a vztahy jsme měli různé. Ale stoprocentně vím, že kdybych jim přinesl v rozpočtu ‚cinknutá’ čísla, tak mě s tím oba vyrazili ze dveří a nařídili přepracovat. ODS měla v genech, že rozpočet musí být pravdivý a poctivý. Je velkým politickým zklamáním, že už to v genech nemá,“ pozastavil se nad státním rozpočtem exministr financí Miroslav Kalousek na svém profilu na sociální síti X.

„Je komické, jak se tu strefujete do Zbyňka Stanjury, když jeho předchozí rozpočty byly přesně podle předpokladu… Taky je už docela trapné, jak se neustále trefujete do výše deficitu, protože všichni víme, že nejsou primárně důležitá čísla, ale poměr vůči HDP. Deficit byl na začátku vlády 5 % HDP, teď jsou 2 %… A k tomu se staví dálnice a investuje do obrany….“ zareagoval v diskusi jeden z diskutujících. Kalousek se však ohradil.

„Já ne. Já se do nikoho ‚nestrefuji‘. Na autoritativní stanoviska tady máme nezávislou expertní instituci – Národní rozpočtovou radu. Ani nevíte, pane, jak bych byl rád, kdyby Zbyňkovi návrh pochválila a já mohl tím pádem chválit také,“ uvedl Kalousek.

„Chápu, politickou kampaň je třeba rozjet hned. A nejlépe, když kopnu do ležícího. Mirku, přemýšlím o Vás, ale nevím, nevím…“ poznamenává další diskutující.

„Ten, kdo má politickou sílu prosadit ve sněmovně zjevně nepravdivá čísla státního rozpočtu, ten neleží, ten pevně stojí. Akorát dost křivě,“ odvětil Kalousek.

„105 hlasů ještě neznamená pevně stát. Každý, kdo má nohy, se teď snaží vládě, která jistě udělala spoustu chyb, ale i spoustu pozitivního, okopávat kotníky,“ dodal diskutující.

„Tak moment. Národní rozpočtová rada určitě nemá zájem nikomu ‚okopávat kotníky‘. To je nezávislý expertní orgán ze zákona o rozpočtové odpovědnosti. Politici jistě mohou arogantně jejich připomínky ignorovat. Potom ovšem ty kotníky okopávají sami sobě,“ dodal Kalousek.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Důchodová reforma

Dobrý den, nemyslíte, že jsou ty obstrukce zbytečné, že si vláda stejně prosadí svou, protože má většinu ve sněmovně i senátu? Mě by spíš zajímalo, jak s důchodovou reformou naložíte, když bude v příští vládě vy? Protože objektivně vzato jste s vlastním řešením za osm let vlády nepřišli a je jisté, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 6 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Neověřili, jen opsali.“ Neziskovka dala seznam „dezinformátorů“, redakce šíří. Zpochybněno

14:50 „Neověřili, jen opsali.“ Neziskovka dala seznam „dezinformátorů“, redakce šíří. Zpochybněno

Nezisková organizace Prague Security Studies Institute (PSSI) se rozhodla stvořit seznam internetový…