„Rusové zaútočí jednou, podruhé, potřetí. Prostě to nejde.“ Generál o frontě

23.10.2024 9:30 | Zprávy

Penzionovaný australský generál Mick Ryan se zamyslel nad tím, co bude znamenat možný příchod severokorejských vojáků na ukrajinskou frontu. Má za to, že by na tom vydělali především Severokorejci. Rusům by to podle něj přidalo řadu problémů. Jenže Rusové teď zrovna postupují i bez Severokorejců. Prorazili ukrajinskou obranu na dalších dvou místech. Ale ani Ukrajinci nezahálejí. Zasáhli Rusy na citlivém místě.

„Rusové zaútočí jednou, podruhé, potřetí. Prostě to nejde.“ Generál o frontě
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Na Ukrajině se bojuje už 973 dní a zdá se, že na ruské straně fronty by se skutečně brzy mohli objevit severokorejští vojáci. Australský generál ve výslužbě a publicista Mick Ryan se zamyslel nad tím, co by účast Severokorejců v probíhající válce mohla znamenat. Dospěl k závěru, že jde o akci, která je potenciálně výhodná především pro KLDR, protože severokorejští vojáci se mohou poučit v oblasti elektronického boje a mohou převzít řadu ruských informací o fungování západních zbraní.

Anketa

Zvrátí Ukrajinci průběh války pomocí nově dodaných západních zbraní?

hlasovalo: 20859 lidí
„Pro Severní Koreu má nasazení jejích jednotek na Ukrajinu mnoho výhod. Za prvé, zajišťuje, že má v Rusku vděčného klienta. Severní Korea již odeslala velké množství munice do Ruska pro své válečné úsilí proti Ukrajině a údajně poskytla pomoc při obnově východní Ukrajiny a Sibiře,“ poznamenal australský analytik na sociální síti X a v jedné z řady svých analýz ukrajinského bojiště.

„Za druhé, Severní Korea by mohla posoudit, že prodlužování války na Ukrajině – i když v tom hraje malou roli – je v jejím strategickém zájmu, protože odvádí pozornost americké administrativy od přílišného zaměření na západní Pacifik (a Severní Koreu),“ pokračoval generál ve výslužbě.

Severokorejci by navíc mohli lépe využívat balistické střely a zapojit do svých operací drony, které mohou představovat hrozbu pro Jižní Koreu.

„Doufejme, že Rusko nebude s KLDR sdílet poznatky, které zvýší spolehlivost a přesnost jejích jaderných nosičů,“ vyjádřil Ryan naději.

Ryan má také za to, že Rusko bude muset vyřešit několik zásadních problémů plynoucích z možného nasazení Severokorejců v bojových operacích. Jedním z největších problémů bude nepochybná jazyková propast mezi oběma spolupracujícími armádami.

„Mezi vojáky a veliteli, kteří mluví dvěma různými jazyky, bude komunikační propast. Je velmi nepravděpodobné, že by většina severokorejských vojáků mluvila rusky – a naopak. I když budou překladatelé nápomocní, tento druh komunikační mezery může být a bude problémem během bojových operací,“ upozornil Ryan.

Generál má za to, že Rusové budou muset vyřešit i otázku velení. Momentálně není jasné, zda Rusové budou severokorejské jednotky plně kontrolovat, nebo zda Severokorejci dostanou jistou míru autonomie v rámci bojových akcí.

A nakonec bude podle Ryana dobré vědět, kolik Severokorejců na frontu skutečně dorazí. Ruská federace momentálně ztrácí asi jeden tisíc vojáků den co den, takže síla deseti tisíc vojáků by při současné podobě ruských bojových operací vydržela na frontě deset dním, pakliže budou Severokorejci vrženi do ruského mlýnku na maso v rámci některé z klasických akcí v podobě zisku pár metrů bojiště za cenu vysokých ztrát.

 

 

Jenže Rusové dosahují bojových úspěchů i bez Severokorejců. Deník Bild upozornil, že agresoři prorazili ukrajinské obranné linie na dalších dvou místech.

K prvnímu průlomu mělo dojít u Časiv Jaru. „Máme k dispozici nové záběry z dnešního rána, které ukazují, že ruská invazní armáda byla schopna překročit kanál jižně od města,“ oznámil Julian Röpcke z deníku Bild s tím, že tento kanál řadu měsíců tvořil první bojovou linii. Teď má Bild k dispozici záběry čečenských praporů, které se objevily na budově stojící na druhé straně kanálu, asi 2 km za původní frontou.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 17939 lidí
Julian Röpcke ukázal video, na němž je zachycena průmyslová budova, která se z ukrajinského opěrného bodu proměnila v ruský opěrný bod. Záběry byly natočené ruským dronem. K vidění je i ruský voják, který si v klidu vylezl na budovu a pověsil na ni prapor okupantů. Aniž by ho přitom Ukrajinci dokázali jakkoli ohrozit. „To vše jsou relativně jednoduché a jasné náznaky, že jsme svědky skutečně významného ruského postupu,“ oznámil Röpcke s dovětkem, že ruský průlom představuje pro Ukrajince velký problém, protože agresorům se tímto otevírá prostor k obklíčení Časiv Jaru z jihu.

Okolo budovy s vlajkou se nachází jezero, které představuje důležitou překážku pro obě válčící armády. Za jezerem se nacházejí další budovy, které drží Ukrajinci. V okolí se nachází zničená ukrajinská technika.

„A to bohužel není jediný průlom, o kterém musíme podat zprávu,“ pokračoval Röpcke. „Další je jižněji v Doněcké oblasti, u Kurachova,“ pokračoval. Opět jde o záběry z ruského dronu. Záběry, které ukazují, jak Rusové dokázali využít předchozích malých, ale vytrvalých postupů.  „Máme zde, jak jsem řekl, nový materiál ruské armády, která zde začíná svůj postup východně od Krasnohorivky. Vzpomeňte si, že Krasnohorivka byla dobyta v červnu,“ podotkl Röpcke.

Podle deníku Bild se teď u Kurachova pohybuje velká kolona ruské techniky včetně tanků T-80. Do karet prý Rusům hraje i to, že poničili hráz zdejší přehrady, čímž ztížili Ukrajincům bránícím Kurachovo logistické operace. Hráz přehrady Rusové poničili klouzavými bombami. Dalším cílem je pro agresory Kurachovo samo. Už se pohybují těsně kolem tohoto města. Ještě nedávno se přitom o toto okolí tvrdě bojovalo. Teď odtud mizí ukrajinské vlajky a nahrazují je všemožné prapory ruských jednotek.

„Už jsme to říkali dříve, pro Ukrajince je vlastně vždy důležité, aby Rusové zničili města, aby Rusové potřebovali nebo museli použít svou munici, své bomby, a tak dále ke zničení ukrajinských měst, aby se nedostali do situace, kdy ovládnou relativně nedotčené město a pak využijí infrastrukturu města k dalším vojenským operacím proti obráncům Ukrajiny,“ poznamenal Röpcke.

Takové tvrdé boje se teď podle videí dostupných na serveru deníku Bild vedou o Kosťantynivku. Polovinu vozidel a tanků z kolon jsou Ukrajinci schopni zničit, ještě než tyto kolony dorazí na frontu. To dokládají videa pořízená ukrajinskými drony. Další ukrajinské drony sledují a ničí ruskou pěchotu.

„Jsou to velmi a velmi drsné záběry, jak mnoho a mnoho ruských vojáků, kteří přežili první útoky, bylo zabito všemi těmi bezpilotními letouny, které na ně byly namířeny,“ komentoval situaci Röpcke. Ukrajinci z dronů na džípy ruských vojáků shazují granáty. Po úspěšném zásahu se vozidlo zastaví a zůstávají v něm zranění a mrtví.

„Také vidíme, že nejen drony, nejen dělostřelectvo, ale i miny se používají znovu a znovu, tady to vidíme. Ruská vozidla jsou částečně nebo úplně zničena,“ popisoval redaktor Bildu další záběry. V každém zničeném voze, které se na bojišti nachází, mohlo jet 5 až 10 ruských vojáků. U tanků se stává, že jsou ukrajinským útokem zastaveny, ale posádce se podaří přežít a hledají bezpečí mimo tank. A v tu chvíli se do práce pustí ukrajinské dělostřelectvo.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 25853 lidí
Bild upozorňuje, že v různých úsecích fronty se scénáře dokola opakují. Rusové vrhají do útoku velké množství techniky i lidí a Ukrajinci je odrážejí. Ale Rusové totéž opakují podruhé, potřetí, znovu a znovu. A pokaždé s vysokými ztrátami. Ale v jednu chvíli jsou Ukrajinci natolik vyčerpaní, že se musejí stáhnout. A Rusové obsadí bod, na který se soustředili tolik, že zaplatili mnoha životy svých vojáků a dosahují svého. Přičemž Rusové jsou takto schopni útočit na několika úsecích fronty současně, u Časiv Jaru i u Kupjansku, který leží mnohem severněji. „To ukazuje potenciál, který Rusko na Ukrajině stále má. I ve třetím roce války,“ pronesl Röpcke.

Redaktor Bildu poté přešel k dalšímu videu. Tentokrát z ruské Kurské oblasti. I tady Rusové postupují stejně jako na Ukrajině. Zničí obsazené vesnice a snaží se Ukrajince vyhnat. Zničí ruské vesnice. Klouzavými bombami srovnávají se zemí ruské domy.

Cíl Ukrajinců je podle deníku Bild jasný. Chtějí donutit Rusy, aby plýtvali municí na ničení ruských silnic a ruských domů. Nikoli ukrajinských domů. „Protože každé bojové vozidlo pěchoty, které je zničeno zde v Kursku, již není nebezpečím pro ukrajinské civilní obyvatelstvo, pro ukrajinskou armádu ve vlastní zemi,“ poznamenal Röpcke.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) k popisu válečné situace doplnil, že ukrajinské síly provedly v noci z 21. na 22. října sérii náletů bezpilotních letounů na lihovary v Rusku, které údajně vyrábějí produkty pro ruskou armádu.

„Gubernátor Tulské oblasti Dmitrij Miljajev prohlásil, že úder ukrajinského dronu poškodil lihovary v Jefremově a Lužlovském. Ruská opoziční společnost Astra informovala, že útok ukrajinského dronu také poškodil místní budovy ministerstva vnitra (MVD) a Federální bezpečnostní služby (FSB) poblíž lihovaru v Jefremově,“ napsal ISW.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Filip Turek byl položen dotaz

Od vašeho zvolení o vás není slyšet

Můžete mi říci, čemu se věnujete? Podařilo se vám třeba v EU už něco změnit nebo minimálně nějakou změnu navrhnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 20 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podle těchto článků má ruská armáda ztráty, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 23.10.2024 11:08:08
jako Wehrmacht za druhé světové. A na druhou stranu má ukrajinská armáda ztráty nicotné. Pak se mi ale vkrádá na mysl, proč toho ta ukrajinská armáda nevyužije a nepostoupí vpřed? Ono postupovat vzad mi přijde kontraproduktivní.

|  8 |  0

Další články z rubriky

O 40 % méně másla. Výpočet rozpálí mnoho Čechů

12:17 O 40 % méně másla. Výpočet rozpálí mnoho Čechů

V roce 2021 si Češi mohli za průměrnou mzdu koupit 179,5 kg másla. V roce 2024 už je to jen 126,6 kg…