„Styděla bych se.“ Orbán dopálil Nerudovou, Fico zase Jiřího Pospíšila

09.10.2024 20:20 | Monitoring

Europoslanec Jiří Pospíšil vzrušeně reagoval na výrok slovenského premiéra Roberta Fica, jenž ve svém projevu zmínil, že „jedna raketa“ by mohla Bruselu připomenout, o čem je válka. Europoslankyně Danuše Nerudová zaměřila svou kritiku na maďarského premiéra Viktora Orbána, kterého nařkla z proruské politiky. Orbánovi připomněla jeho dřívější prozápadní postoje, které nyní zrazuje.

„Styděla bych se.“ Orbán dopálil Nerudovou, Fico zase Jiřího Pospíšila
Foto: Repro: X
Popisek: Europoslankyně Danuše Nerudová

Slovenský premiér Robert Fico ve svém projevu k 80. výročí bojů o Dukelský průsmyk kriticky hovořil o „zvrácené módě“ v Evropě, kde je namísto vynaložení veškerého úsilí na zastavení řinčení zbraní slyšet bouřlivý potlesk a vzývání války. Dále pak zkritizoval některé poslance Evropského parlamentu za to, s jakou lehkostí v souvislosti s válkou na Ukrajině hovoří o raketách středního a dlouhého doletu.

„Obrazně řečeno, možná takováto jedna raketa by mohla v Bruselu rozbít nějakou fontánku, aby pochopili, o čem to vlastně proboha mluví,“ řekl Fico, čímž vzpomněl na slova bývalého amerického prezidenta Franklina Roosevelta, který údajně během druhé světové války řekl, že by se „hodila taková jedna bomba z Evropy, kdyby spadla na území Spojených států, abychom pochopili, o co vlastně jde,“ parafrázoval jeho slova Fico.

Na Ficův projev reagoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který Fica označil za čestného politika a k tomu chytrého a slušného člověka. „Je to chytrý, slušný člověk, čestný politik a takovým je třeba naslouchat,“ řekl Lavrov.

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) Ficova slova o raketě mířené na Brusel a Lavrovovu pochvalu slovenskému premiérovi citoval na svém profilu sociální sítě X. „Asi jsem právě ohluchl!“ napsal k tomu a připojil emotikon vyjadřující pobouření.

Europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) svou kritiku namířila na premiéra Maďarska Viktora Orbána. „Mít za přítele Viktora Orbána jako pan expremiér a někteří čeští europoslanci? Styděla bych se,“ napsala Nerudová na platformě X.

Orbánovi dokonce věnovala část svého projevu v Evropském parlamentu. „Pane premiére, za pouhé tři měsíce vaše předsednictví ukázalo vaši skutečnou vizi Pro Evropu,“ sdělila Orbánovi Nerudová.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 7450 lidí
Vyčetla mu cestu do Moskvy, kde dle jejích slov jen „předstíral, že usiluje o mír, ale přitom nahrával ruské propagandě“, a vyčetla mu i jeho vízovou politiku. „Prosazujete pochybnou vízovou politiku pro ruské občany, obcházíte zásadní bezpečnostní opatření v době, kdy Evropa čelí eskalující hrozbě ruské sabotáže a špionáže,“ nařkla česká europoslankyně maďarského předsedu vlády.

Dále poukázala na historickou zkušenost Maďarska a České republiky s Ruskem, a vyjádřila své „obrovské zklamání“. „Vaše země, stejně jako moje, viděla, jak se ruské tanky valí ulicemi. A nyní říkáte, že bránit svobodu je chyba. To je obrovské zklamání vzhledem k historii Maďarska, které se bránilo útlaku,“ vyjádřila se Nerudová.

„Ten mladý, prozápadní a proreformní politik, kterým jste kdysi byl, by se styděl, kdyby viděl, co se z vás stalo,“ vzkázala Nerudová Orbánovi.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 69 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Desetkrát potlesk, na konci i vestoje. Orbánův projev v europarlamentu

23:00 Desetkrát potlesk, na konci i vestoje. Orbánův projev v europarlamentu

Viktor Orbán, maďarský premiér, vystoupil na plenárním zasedání Evropského parlamentu s výzvou k zás…