„Takovou armádu už Ukrajina mít nebude.“ Analýza loňské ofenzivy. Velké chyby

19.07.2024 15:00 | Monitoring

Royal United Services Institute (RUSI) je nejstarší think-tank pro otázky obrany a bezpečnosti. Tentokrát britský think-tank věnoval pozornost i loňské neúspěšné protiofenzivě Ukrajiny. Dá se vůbec poučit z jejího krachu? Institut tvrdí, že ano a popsal, v čem byly základy ukrajinské protiofenzivy zdravé a co bude třeba příště změnit. Ale na jeho závěry už zazněla kritika.

„Takovou armádu už Ukrajina mít nebude.“ Analýza loňské ofenzivy. Velké chyby
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Britský institut upozornil, že když Ukrajinci plánovali protiofenzivu, která nakonec proběhla v létě 2023, její základy byly v podstatě zdravé.

„Původní koncept operací pro ukrajinskou ofenzivu byl zdravý. Bylo zapotřebí 12 obrněných a mechanizovaných brigád k dosažení průlomu podél 30 km fronty, izolace Tokmaku během sedmi dnů a poté průlom na jih směrem k Melitopolu. Tempo mělo zabránit Rusku, aby zasáhlo většinu svých sil, takže útočící síla by musela překonat pouze šest pluků v obraně,“ napsal RUSI.

Taková byla teorie. V praxi to tak neproběhlo. Mimo jiné proto, že zatímco Rusko provedlo částečnou mobilizaci a přešlo na válečnou ekonomiku, na Západě se nic takového nestalo. Západ navíc Ukrajině nasliboval, jakou vojenskou techniku jí pošle, ale poslal jen část. A nestačilo to. Jednotky i kvůli tomu nebyly dostatečně vycvičené.

„Brigády byly proto na začátku ofenzivy nedostatečně vycvičené, což má na svědomí značnou část taktických chyb během provádění operace,“ uvedl institut s tím, že hlavní údernou sílu tvořily právě tyto špatně vycvičené jednotky. A i proto ofenziva dopadla tak, jak dopadla.

Další slabinou bylo, že podle RUSI Ukrajinci předpokládali, že tvrdý úder na ruské bránicí jednotky povede ke zhroucení morálky okupantů a k úprku jednotek, jak se to stalo na severu a severovýchodě Ukrajiny na podzim 2022. „V tomto případě počáteční útoky selhaly a tempo se ztratilo, takže Rusko mohlo bojovat v bitvě s plnými 105 000 vojáky, které mělo v cílovém sektoru,“ upozornil institut.

Analytik vystupující pod pseudonymem Fennec Radar na sociální síti X napsal, že morálka vojáků je tak nepředvídatelná věc, že na ní nikdy nelze stavět žádný plán.

„Morálka je něco, co nemůžete předvídat, takže byste NIKDY neměli dělat plán, který závisí na narušení nepřátelské morálky,“ napsal analytik.

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

A RUSI pokračoval.

„Ponaučení pro Ukrajinu i její mezinárodní partnery je, že operační bezpečnost byla nedostatečná, takže Rusko přesně vědělo, kde a kdy přibližně k ofenzivě dojde,“ upozornil RUSI s tím, že NATO často plánuje akce obdobným způsobem, a proto je podle institutu na čase přehodnotit způsoby plánování. Především je podle institutu třeba důsledně skrývat své plány před nepřítelem a naopak co nejvíce odhalit ty jeho. Ruku v ruce s tím jde využívání dronů a další elektroniky.

válka na Ukrajině

Během ofenzivy bylo také evidentní, že zatímco softwarově definované systémy byly kritické pro konkurenceschopnost sil, byly také náchylné k cílenému rušení v průběhu elektronické války. To platilo zejména ve vztahu k přesnosti úderů. „Je tedy zřejmé, že udržení technologické výhody vyžaduje schopnost rychle aktualizovat systémy v terénu,“ rozváděl dál myšlenku institut. A současně je třeba vést úspěšnou elektronickou válku s nepřítelem, protože každá střela, která se netrefí do vašich obrněných vozidel, znamená, že vaši vojáci budou na bitevním poli mobilnější a budou moct účinně manévrovat.

Fennec Radar upozornil, že jak Rusko, tak Čína mají k dispozici i satelity a ty nepříteli často poskytnou dostatek informací k tomu, aby se připravil na takřka jakoukoli vaši akci.  

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

 

Podle RUSI v tuto chvíli Ukrajina nemá dost sil k provedení útočných operací, takže základním úkolem Ukrajinců je způsobit co největší ztráty ruským jednotkám, a tím si koupit čas pro přípravu další ofenzivy kdesi v budoucnu.

Analytik Fennec Radar upozornil, že RUSI dnes kritizuje západní obranný průmysl, ale v klíčové době se o stejných zbraních mluvilo jako o „arzenálu demokracie“.  

Autor otloukl Západu a Ukrajincům ještě jednu věc. Upozorňoval, že ofenziva byla nesmyslně odkládána. Podobně jako Hitler kdysi odkládal na lepší dobu útok u Kursku. A Rusové tak dostali čas se připravit. Tehdy i teď.

„Ale důvod, proč to udělali, byl ten, že tak věřili v převahu západního vybavení a výcviku, že nechtěli, aby jejich ofenziva byla poskvrněna vojáky se špinavým ‚doktrinálním výcvikem sovětského stylu‘,“ uvedl analytik.

válka na Ukrajině

Upozornil také, že západní armády dnes často pracují s bombami naváděnými GPS, které však Rusové dokážou blokovat. Západ však kdysi na tento model přešel, protože rakety a bomby naváděné GPS byly levnější než naváděné laserem.

válka na Ukrajině

A nakonec je podle analytika třeba udržovat jednotky v pohybu, ale zásadní problém je, že k jejich zastavení stačí málo. Stačí minové pole, které je relativně snadné položit, je to levné, zatímco procházet či projíždět bezpečně minovým polem je náramně složité.

Celou svou úvahu uzavřel tvrzením, že Ukrajina v letní ofenzivě 2023 promarnila svou šanci.

„Ukrajina nemůže získat další takovou armádu. Západní země nemají záložní tanky, které by se jen tak rozdávaly. Navíc výcvik vojáků trvá měsíce. Ofenziva v roce 2023 byla jejich jedinou šancí a oni ji promarnili a čekali na vynikající západní tanky. … Mohou mobilizovat 4 miliony lidí. Ale kdo je bude trénovat? Kdo je bude živit? Kdo je zaplatí? Kdo je vybaví? Už teď jim schází munice pro trénink vojáků,“ ptal se analytik.

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

Další analytik vystupující pod označením Trapped Ion s odvoláním na RUSI napsal, že jen v roce 2022 měli Ukrajinci 30 tisíc zabitých a další tisíce zraněných. Přitom dlouho veřejně přiznávali mnohem méně. Analytik si v této souvislosti položil otázku, zda ukrajinské ztráty nejsou ještě mnohem vyšší než připouštějí Ukrajinci. Vždyť jen u Bachmutu mělo padnout na 8 600 vojáků, ale mohlo to být ještě mnohem víc. Přes 10 000 mužů a žen.

válka na Ukrajině

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pomatení analytici už "vědí", co bude třeba příště změnit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 19.07.2024 18:00:21
Velmi "nezdravým" základem rozvratu Ukrajiny bylo porušení neutrality (2008), Západem zaplacený a řízený krvavý puč (2014) a následné tažení pučistů proti všemu ruskému (občanská válka 2014-2022), západní podraz minských dohod a po zahájení ruské SVO zrušení mírových jednání na popud Západu (2022). Technologickou převahu nad ruskou armádou ukrové nikdy neměli, nikdy neovládali vzdušný ani námořní prostor. Řeči o "zdravém základu protiofenzivy" jsou zoufalým pokusem najít aspoň nějaké pozitivum na nesmyslném maření stovek tisíců lidských životů - je to důkaz, že Západu na životech nějakých Ukrajinců neprosto nezáleží a ještě cynicky kalkuluje s naverbováním dalších 4 miliónů dosud žijících ukrů do válečného mlýnku na maso za zájmy USA a jeho poskoků. Nepřekvapuje, že fantasmagorické "analýzy" tohoto druhu nám v článku podsouvá Milouš Polák.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…