Až Fischer či Okamura založí stranu...

14.11.2012 10:50 | Zprávy

Někteří prezidentští kandidáti prý mají pro případ neúspěchu ve volbách i „plán B“ své politické budoucnosti. Podle hypotézy serveru Česká pozice si Jan Fischer, Vladimír Franz a Tomio Okamura přinejmenším pohrávají s myšlenkou založení vlastní strany.

Až Fischer či Okamura založí stranu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

V případě Okamury jsou rozsáhlejší politické ambice jednoznačné a sám o nich často mluví. Jeho publicistická činnost i prohlášení z poslední doby naznačují komplexní program hradního adepta, který by případně mohl být využit pro vlastní politickou stranu. Jeho prezidentskou kandidaturu lze tedy vnímat jako sondu, jak jsou tyto programové záměry vnímány veřejností. Jeho populistická rétorika cílí na voliče všech stran, především se však dá očekávat úspěch u voličů, kteří v minulých volbách volili Věci veřejné.

Jan Fischer zase podle serveru musí řešit svou budoucnost, protože v posledním roce se naplno věnoval prezidentské kandidatuře a nedá se čekat, že by v případě neúspěchu měl možnost se vrátit do Evropské banky pro rozvoj, nebo na Český statistický úřad. Vzhledem k tomu, že svými nápady oslovuje značnou část pravicových voličů, znechucených ODS a TOP 09, mohl by mít šanci uspět. Na mladé městské voliče může případně zacílit i Vladimír Franz.

Všichni prezidentští kandidáti budou hodně na očích a budou mít nepřeberné možnosti propagace svých názorů, čímž mohou veřejnost zaujmout. Podle České pozice však jejich případné plány mohou mít několik překážek. Především - ve sněmovních volbách se na rozdíl od prezidentských volí ve všech čtrnácti krajích, a voliči, oslněni osobnostními vlastnostmi kandidátů, by možná nebyli ochotni dát hlasy jejich „zástupcům“ na krajské kandidátce. Tento fenomén lze nyní pozorovat na popularitě Miloše Zemana a menším úspěchu jeho Strany práv občanů.

Druhým rizikem je možná frustrace občanů z nově vnikajících stran, které v polistopadové historii takřka vždy zklamaly, počínaje ODA a konče Věcmi veřejnými. Étos vyhánění dinosaurů, na který sází hlavně Okamura, už nemusí fungovat.

Přesto však Česká pozice spekuluje, že neúspěšní prezidentští kandidáti by se mohli pokusit prodat svou popularitu ve sněmovních volbách. A podle České pozice z toho velké strany mají obavy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klaus, Milei, Peterson. Vyšel klíčový text o budoucnosti Západu

20:10 Klaus, Milei, Peterson. Vyšel klíčový text o budoucnosti Západu

Deklarace o západní civilizaci („Western Civilization Declaration“), zveřejněná 1. října, varuje pře…