Bárta se neprovinil jenom uplácením, připomíná MfD

14.04.2012 7:33 | Zprávy

Soud Víta Bártu odsoudil za uplácení. To ale není jeho jediný prohřešek, připomíná sobotní MF Dnes. Před rokem reportéři deníku odhalili Bártův plán na vstup do politiky. Vytvořil jej v roce 2008, když působil jako šéf a majitel bezpečnostní agentury ABL. Po odhalení plánu pak okamžitě odešel z vlády a rezignoval na post ministra dopravy.

Bárta se neprovinil jenom uplácením, připomíná MfD
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Podle MF Dnes Bárta považoval politickou stranu Věci veřejné jen jako divizi bezpečnostní agentury ABL.

Do politiky chtěl Bárta pro zakázky

„Propojení s politickou mocí je pro nás životně důležité, protože 40 procent zakázek pro privátní bezpečnostní sektor zadává veřejný sektor. Peníze plodí moc a moc plodí peníze,“ stálo v dokumentu jménem „Etický kodex + Strategie 2009 až 2004“.

Bárta zaměstnancům v ABL popisoval strategii: „Korumpujeme, zastrašujeme, podporujeme protekcionismus, minimalizujeme daně. Jsme stále drsnější a agresivnější.“ Zároveň zdůrazňoval opatrnost a limity, kterých se musí strana držet.

Pro korupci přitom nejsou potřeba pouze peníze. „Řekněme si to stručně a upřímně: holky. To je široké pole působnosti. A to se setsakramentsky vyplácí,“ nabádal podle MfD k objednávání společnic.

Psal také o používání zákeřných, nevybíravých metod a o zastrašování vládnoucích elit.

Špehováním zmapujeme zákazníka, jinak ho nemůžeme ovládat

V roce 2007 Bárta mluvil na školení manažerů detektivní agentury ABL o špehování. Podle MF Dnes tehdy prohlásil, že je to možnost, jak získat nové zákazníky.

„Infiltrujeme se natvrdo do prostředí klientů. Musíme vědět, co dělají, s kým se stýkají. Jsme hloupí, že to neděláme. Já si dokážu představit, že to uděláme. Jsou zákazníci, u kterých k tomu dám  fleku zelenou,“ prohlásil. Dodal, že pokud agentura nemá „zmapovaného zákazníka, nemůže ho ovládat“.

MfD pak připomíná, že zelenou ke sledování dal třeba u bezpečnostního manažera ČEZ, u radních pražských městských částí nebo u šéfa hlavní kanceláře ODS. Ty všechny sledovala ABL, ale nebyli jediní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…