ČSSD je v Plzeňském kraji před koaliční shodou s komunisty

17.11.2012 20:04 | Zprávy

Před koaliční dohodou s KSČM je v Plzeňském kraji ČSSD, která skončila ve volbách na druhém místě. Stejně jako vítězná ODS má 15 mandátů z 45 zastupitelů. Sociální demokraté a komunisté (12 mandátů) dolaďují poslední detaily, projednávat je budou ještě v neděli. Koaliční dohodu by pak měli potvrdit podpisem v neděli večer, nebo v pondělí ráno před ustavujícím zasedáním zastupitelstva.

ČSSD je v Plzeňském kraji před koaliční shodou s komunisty
Foto: Plzeňský kraj
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

ČSSD připadne post hejtmana a dalších šesti radních, komunisté by měli mít jednoho náměstka a jednoho dalšího radního, řekl dnes ČTK po jednání předsednictva krajské ČSSD hejtman a krajský stranický šéf Milan Chovanec.

Zbývá doladit několik věcí

"Komunisté nám oznámili, že na tichou dohodu nechtějí přistoupit, zítra (v neděli) máme s komunisty jednat o finální podobě koaliční smlouvy. Myslím, že se to chýlí k tomu, že uzavřeme koaliční dohodu s KSČM v poměru 7:2," řekl Chovanec, který by měl být i nadále hejtmanem.

Sociální demokraté dnes projednávali návrh koaliční dohody, který připravili šéfové zastupitelských klubů ČSSD a KSČM, ještě ho ale neschválili. Podle Chovance v něm zbývá doladit několik věcí.

Koaliční dohoda by měla pro ČSSD znamenat obsazení míst, která měla dosud. Komunistům připadnou posty náměstka pro majetek a radního pro životní prostředí, jejichž dřívější sociálnědemokratičtí radní už ve volbách nekandidovali.

ODS zřejmě obdrží kontrolní výbor

Sociální demokraté už také mají jasno o personálním obsazení rady, do které by z jejich strany měli přijít dvě nové tváře. Opět se osamostatní oblast financí, která byla dosud spojená se školstvím. Odpovědnost za krajský rozpočet a finance má mít jako hejtmanův náměstek Václav Šlajs, který po senátních volbách postoupil z místa náhradníka do Sněmovny. Šlajs dnes ČTK řekl, že pokud se stane radním, v lednu nebo v únoru na post poslance rezignuje. Další novou tváří má být Zdeněk Honz, který se má stát radním pro sociální věci. Jiří Struček zůstane dál radním pro školství, mládež a tělovýchovu, k jeho portfeji se má nově přiřadit oblast kultury, cestovního ruchu a památkové péče, která byla dosud samostatná. Zůstat na svých dosavadních postech by měli hejtmanovi náměstci Jaroslav Bauer a Ivo Grüner a radní Václav Šimánek.

Chovanec předpokládá, že ODS dostane jako opoziční strana nabídku dvou uvolněných předsedů výborů - kontrolního výboru a výboru pro zdravotnictví a sociální oblast. KSČM by měla ještě získat post uvolněného předsedy nově vytvářeného výboru pro veřejné zakázky.

V zastupitelstvu je ještě TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj, se třemi mandáty skončí s největší pravděpodobností v opozici.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Neuspěl na kraji, tak z něj udělají ministra“. Seznamte se, Petr Kulhánek

10:04 „Neuspěl na kraji, tak z něj udělají ministra“. Seznamte se, Petr Kulhánek

Jako nového ministra pro místní rozvoj po Ivanu Bartošovi chce hnutí STAN jmenovat Petra Kulhánka. D…