Hodina Země má večer připomenout potřebu úspor energie

31.03.2012 10:58 | Zprávy

Ekologická kampaň Hodina Země má dnes večer v desítkách zemí světa zahalit tmou tisíce měst a obcí, aby připomněla potřebu úspor energie a neblahý vliv člověka na životní prostředí. Očekává se, že do akce se zapojí více než miliarda lidí. Zhasínat se bude mezi půl devátou a půl desátou i v Praze a v dalších českých městech.

Hodina Země má večer připomenout potřebu úspor energie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické pole

Kampaň, která se v roce 2007 zrodila v Austrálii, se díky aktivitě ekologů prostřednictvím sociálních sítí rychle rozšířila do celého světa. Plán radikálně na hodinu omezit odběr elektřiny ohlásilo mnoho významných světových památek včetně pařížské Eiffelovy věže, londýnského Big Benu nebo Niagarských vodopádů. V Praze potemní Staroměstská radnice, věže Vyšehradu nebo Petřínská rozhledna. Loni se v České republice této akce zúčastnilo 134 měst a obcí.

Šetřete Zemi

Tma má být celou hodinu i v americké hráčské metropoli Las Vegas, osvětlení omezí v hokejových arénách severoamerické NHL. Ke kampani se přidaly stovky mezinárodních organizací včetně Mezinárodní odborové federace nebo fotbalové federace FIFA. Velkým zdrojem úspor by mohly být i domácnosti.

Světlo se v rámci Hodiny Země nebude vypínat po celém světě najednou, ale podle rytmu časových pásem. V každém místě na světě se mohou dobrovolníci k akci připojit úderem půl deváté místního času a vytrvat mají do půl desáté, vyzývají organizátoři kampaně. Šetřit by ale měli i potom, dodávají ochránci životního prostředí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlovy narozeniny: Rakušan, Nerudová, Fiala, všichni vzpomínají. Hlavně na to, proti komu se vymezoval

12:00 Havlovy narozeniny: Rakušan, Nerudová, Fiala, všichni vzpomínají. Hlavně na to, proti komu se vymezoval

Václav Havel, poslední československý a první český prezident republiky, by dnes oslavil 88. narozen…