Investor Brůna: Zvykli jsme si na příliš sociálních jistot

03.10.2022 19:15 | On-line

Investor Vladimír Brůna říká, že jistoty lidí západního světa jsou pryč. Vyspělé státy dneška se podle něj dostaly do stejné situace, jaká se opakuje v celé lidské historii. Čím vyspělejší stát, tím více chtějí lidé jistot, což se státu prodražuje a roste státní dluh. „Jestli na něco západní systém doplatí, tak na to, že jsme si zvykli na přílišnou míru sociálních jistot,“ prorokuje Brůna.

Investor Brůna: Zvykli jsme si na příliš sociálních jistot
Foto: Repro Youtube
Popisek: Investor Vladimír Brůna

„Zvykli jsme si na jistou práci, většinou i na slušný příjem, na jistou dovolenou. Zvykli jsme si s jistotou plánovat, ale s jistotou teď víme, že jistoty jsou fuč,“ prohlásil investor Vladimír Brůna před nedávnem. Komentoval tak současné problémy, které trápí západní státy, jako jsou vysoká inflace, ceny energií, rostoucí státní dluhy a přebujelý byrokratický aparát.

Podle Brůny jde o stejný vývoj, jaký lze sledovat u velmocí i v minulosti. „Všechny úspěšné civilizace v minulosti vzešly z prachu. Záleželo na tom, že hodně investovaly do infrastruktury a lidé hodně pracovali. Tím se měli lépe, a čím se měli lépe, tím více chtěli jistot. A čím více měli jistot, tím méně měli chuti do práce,“ říká Brůna v rozhovoru pro Český rozhlas.

Tak se prý dělo i ve starověkém Římě, kterému stejně jako dnešním státům nabobtnal úřednický aparát. A to vše pak bylo pro stát velmi drahé a pro stát dlouhodobě neudržitelné. „Takže tyto věci se opakují po tisíciletí,“ má jasno Brůna.

Žádná vláda podle něj nedokázala tento koloběh zadlužování státu přetnout, o to těžší to mají moderní demokracie. „To není o vládě, ale o voliči, taková vláda by nebyla populární. S oblibou říkám, že špatné časy plodí silné muže, silní muži dělají ze špatných časů dobré, dobré časy plodí slabé muže a slabí muži dělají z dobrých časů špatné,“ říká Brůna.

Jde prý o přirozený vývoj, protože je hodnotový systém západních civilizací příliš postaven na penězích. „Jestli na něco západní systém doplatí, tak na to, že jsme si zvykli na přílišnou míru sociálních jistot,“ varuje investor.

Ten si všímá i dalších neduhů dnešní západní civilizace, jako je nízká porodnost. „Také nám chybějí lidé, máme nízkou porodnost, vymíráme a dluhy států jsou tak velké, že jsou podle mě nesplatitelné. Jsou zde dvě cesty, buď dluhy osekáváme tím, že přijde velká inflace, což se teď děje, nebo přijde vnější zásah a dluhy snížíme,“ přemýšlí Brůna.

Současná inflace se podle Brůny dá dobře modelovat na cenách nemovitostí. „Ty rostly před třemi lety až o dvacet procent, a to v dobách, kdy už byla velká investiční inflace. Ta se potom překlopila ve spotřebitelskou,“ vysvětluje Brůna s tím, že špatná ekonomická situace jen tak nevymizí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…