Jednota EU je fuč. Španělsko, Řecko a Portugalsko řeklo k šetření plynem „NE“

22.07.2022 11:15

Evropská unie má být společenstvím zemí, které se mimo jiné mohou spolehnout na vzájemnou solidaritu. Ale jak se zdá, v případě energetiky to tak úplně neplatí. Česko, které dosud bylo stoprocentně závislé na dodávkách zemního plynu z Ruska, se podle názoru premiér Petra Fialy (ODS) může opřít i o případnou pomoc dalších členských států. Jenže ze Španělka, z Portugalska či z Řecka teď zaznívá, že žádná solidarita nebude.

Jednota EU je fuč. Španělsko, Řecko a Portugalsko řeklo k šetření plynem „NE“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynový sporák, ilustrační foto

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9640 lidí
Evropská komise připravila mechanismus, podle něhož by se v případě akutního nedostatku zemního plynu v jedné zemi dalo spolehnout na dodávky z ostatních členských států EU. Mechanismus však předpokládá, že všechny členské země budou plynem šetřit a ponechají si stanou kupříkladu 15 procent běžné spotřeby, aby se v případě úplného zastavení dodávek plynu z Ruska, mohly o část ušetřeného plynu podělit.

Jenže ze strany španělské i portugalské vlády už zaznělo, že se o plyn dělit nebudou, protože nezvládnou ušetřit 15 procent své standardní spotřeby plynu. Obě země z Ruska odebírají naprosté minimum plynu. Zemní plyn odebírají především z USA a z Afriky. A tvrdí, že nemají moc možností, jak se o tento svůj plyn podělit se zbytkem EU, protože k tomu neexistuje patřičná rozvětvená infrastruktura.

„Budeme bránit evropské hodnoty, ale nepřijmeme oběť v souvislosti s problémem, ke kterému nám ani nebylo dovoleno vyjádřit svůj názor,“ řekla španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová s tím, že by nikomu nepomohlo, kdyby se průmysl na Pyrenejském poloostrově omezoval, ale nakonec by ušetřený plyn nebyl využit ani jinde v EU.

„Bez ohledu na to, co se stane, španělské rodiny nebudou trpět výpadky plynu nebo elektřiny do svých domovů,“ řekla.

Portugalský tajemník pro životní prostředí a energetiku João Galamba uvedl, že navrhované opatření je „neudržitelné“ a „nepřiměřené“. „Celá logika přídělového systému předpokládá propojené (evropské distribuční plynové) systémy, ale zdá se, že na to Evropská komise zapomněla,“ řekl portugalskému listu Publico.

Dodal, že „Portugalsko bylo roky a roky znevýhodněno, protože nemělo žádné spojení“ se zbytkem evropské energetické distribuční sítě a země vždy musela kupovat „dražší plyn“.

Omezené elektrické připojení a plynovody mezi Španělskem a Francií vedly k tomu, že EU letos na jaře umožnila iberským zemím instalovat vlastní mechanismy kontroly cen.

Ve Španělsku se 27 procent elektřiny vyrobilo s pomocí zemního plynu. 48 procent elektřiny se vyrábí z obnovitelných zdrojů. Podle Enagáse, provozovatele španělské sítě zemního plynu, Rusko letos poskytlo Španělsku 10 % svého dovozu plynu, z USA přiteklo 34 procent, z Alžírska 25 procent a Nigérie 14 procent.

Španělsko splnilo svůj domácí úkol, pokud jde o diverzifikaci zdrojů energie. Dělá to důsledně a platí vyšší cenu než ostatní evropští partneři,“ řekla ministryně Ribera. „Situace každé země je jedinečná a je výsledkem historického úsilí, za které zaplatili spotřebitelé.“

Upozornila také, že Portugalsko a Španělsko žádají EU už celé roky o dobudování energetické infrastruktury tak, aby z Pyrenejského poloostrova nebyl ve skutečnosti energetický ostrov, který se musí spolehnout jen sám na sebe, ale EU v této věci zatím mnoho neudělala, takže teď Španělsko ani nemá jak se o plyn podělit.

Evropská komise se svým plánem narazila i v Řecku. Ani vláda v Athénách nehodlá na schéma dobrovolného omezení spotřeby ve prospěch dalších států přistoupit.

„Vláda v zásadě nesouhlasí s návrhem Komise na 15% snížení spotřeby zemního plynu,“ uvedl na tiskovém brífinku mluvčí vlády Yiannis Economou. „Předložili jsme vlastní návrhy a nadále trváme na tom, že tento směr může přinést řešení.“

Ministr energetiky Kostas Skrekas v dřívějším projevu v televizi Skai uvedl, že 70 % zemního plynu dováženého do Řecka se používá k výrobě elektřiny, což znamená, že jakékoli snížení spotřeby by zasáhlo domácnosti a podniky.

Řekl také, že země již vyjádřila svůj nesouhlas s návrhem a „přijala veškerá nezbytná opatření“ k zajištění dodávek.

„Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans však uvedl, že „pokud se situace zhorší“, bude Evropská komise moci požádat členské státy EU o povinné škrty, pokud návrh s konečnou platností projde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

18:07 Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

POHLED IVANA HOFFMANA Slovenskem hýbe kauza z televize Markíza, kde byl z obrazovky stažen moderátor…