Jiřina Jirásková: Jsem šťastná, že schválili církevní restituce

09.11.2012 7:24 | Zprávy

Bulvár dal v pátek příležitost zastáncům církevních restitucí. Na jedné stránce se objevilo ujišťování o výhodnosti celého projektu z úst vládního poslance, vyznání herečky Jiřiny Jiráskové a komentář šéfredaktora s jednoznačným titulkem „Udělali dobře“.

Jiřina Jirásková: Jsem šťastná, že schválili církevní restituce
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a kardinál Dominik Duka

„Jako věřící člověk jsem přesvědčena, že to, co někdo ukradne, musí tomu okradenému vrátit,“ říká herečka Jiřina Jirásková, která se hlásí k tomu, že podepsala petici za církevní restituce. „Jsem šťastná, jak to dopadlo. Nikdy nepodepisuji nic, o čem nejsem přesvědčena, že je to prospěšné,“ řekla deníku Blesk.

Na jeho stránkách hájil miliardy církvím i poslanec Petr Gazdík z TOP 09, který tvrdil, že stát na restitucích nakonec dokonce vydělá. A obávat se prý nemusí ani daňoví poplatníci. „Vyrovnání s církvemi je rozloženo do tak dlouhé doby, že nebude pro státní rozpočet znamenat okamžitou zátěž,“ ujišťuje předseda poslanců TOP 09.

I podle šéfredaktora deníku Blesk Petra Šafra je rozhodnutí poslanců ze středeční noci dobré nejen pro církve, ale i pro občany. Podle něj je třeba vracet, co bylo ukradeno, což je součást elementární spravedlnosti. A s toou nelze čekat, až snad někdy budeme v lepší ekonomické situaci.

Církvím se navíc vrací jen část toho, o co přišly. A může to přispět k rozvoji venkova a obcí. Vyčítat tak prý lze jen to, že restituce přišly příliš pozdě.  

Podobně se na to dívá i ministr financí Miroslav Kalousek, který po schválení zákona ve sněmovně uvedl: „Mám pocit obrovského naplnění spravedlnosti. Sice pozdě, ale přesto se to podařilo.“


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…