Karel Voříšek z TV Nova prý informoval StB. Moderátor to popřel

14.11.2012 9:35 | Zprávy

V rozsáhlé publikaci posledních dvaceti socialistických let na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy popsalo sedm mladých badatelů zákulisí života na fakultě. Mezi desítkami učitelů i žáků se v knize objevuje i jméno televizního moderátora Karla Voříška, který se v 80. letech zapletl s StB coby předseda fakultní organizace SSM.

Karel Voříšek z TV Nova prý informoval StB. Moderátor to popřel
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Autoři zatím nevydané knihy Náměstí Krasnoarmějců 2. Učitelé a studenti FF UK v období normalizace odhalují zákulisí života na fakultě v době normalizace. Představují například prověrky po pražském jaru, činnost fakultní KSČ, SSM, nebo působení Státní bezpečnosti.

Podle Voříška nesmysl

Mezi desítkami učitelů i žáků se v knize objevuje i jméno televizního moderátora TV Nova Karla Voříška. Několikanásobný výherce ankety o nejoblíbenější tvář obrazovky TýTý, patří mezi nejznámější jména publikace.

Moderátor spolupráci se Státní bezpečností v 80. letech ale odmítl. „To je absolutní nesmysl,“ řekl Aktuálně.cz Voříšek. Podle něj bylo jednou z podmínek práce v televizi čisté lustrační osvědčení.

Voříšek byl podle autorů veden jako důvěrník, kteří nemuseli s StB podepisovat žádný závazek ke spolupráci. To znamená, že někteří důvěrníci o spolupráci s komunistickou tajnou policií nemuseli vůbec vědět. Proto mají tito lidé čisté lustrační osvědčení.

Autoři knihy ale zdůrazňují, že si kniha klade za cíl dělat popis toho, jak fakulta za normalizace fungovala. Nikoliv poškozovat jednotlivce. Voříšek a další lidé na fakultě, kteří se třeba i zapletli s StB, byli jen jedněmi z mnoha, míní. „Věříme, že naši čtenáři nebudou přítomnost konkrétních jmen často žijících a aktivně působících lidí zneužívat k osobním či mediálním útokům,“ uvádí v úvodu knihy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klaus, Milei, Peterson. Vyšel klíčový text o budoucnosti Západu

20:10 Klaus, Milei, Peterson. Vyšel klíčový text o budoucnosti Západu

Deklarace o západní civilizaci („Western Civilization Declaration“), zveřejněná 1. října, varuje pře…