Ministerstva chystají dohodu proti daňovým podvodníkům. Bude do dvou týdnů

06.04.2014 8:09 | Zprávy

Dohoda, která má koordinovat spolupráci ministerstev financí a vnitra při odhalování daňových podvodů, by měla být hotova do 14 dnů. Její součástí mimo jiné bude ustanovení společného virtuálního pracoviště. K tomuto závěru dospěla ve čtvrtek pracovní skupina obou úřadů, sdělila v pátek Denisa Čermáková z tiskového oddělení Ministerstva vnitra.

Ministerstva chystají dohodu proti daňovým podvodníkům. Bude do dvou týdnů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Zásadní je pro nás zavést tu metodu práce, formu spolupráce. To jsme schopni zajistit i v rámci virtuálního pracoviště," uvedla Čermáková. Podle informací Lidových novin z minulého týdne by ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) rád prosadil vznik společného pracoviště policistů, celníků a zaměstnanců Finančního analytického útvaru a finanční správy, ministr financí Andrej Babiš (ANO) naproti tomu preferuje elektronickou komunikaci úřadů.

Na vzniku pracovní skupiny se Chovanec s Babišem dohodli před měsícem. Podle nich se skupina má postarat i o přípravu změny trestního zákoníku ohledně finančních deliktů. „Změna trestního zákona, kterou se bude pracovní skupina mimo jiné zabývat, umožní, že některé daňové podvody budou trestné už ve fázi přípravy," řekl k tomu tehdy Chovanec.

Proti daňové kriminalitě má pomoct i centrální registr účtů

V souvislosti s účinnějším potíráním daňové kriminality se ministři dohodli i na vzniku centrálního registru účtů u České národní banky. Registr má být upravený zákonem, který chce Babiš předložit vládě. Na konkrétních případech by také měli pracovat specialisté v týmech podobných takzvané Kobře, která působí na Slovensku.

Protikorupční policie loni prověřovala případy, při nichž měla na daních vzniknout škoda přes 36 miliard korun, což byl meziroční nárůst o téměř 15 miliard korun. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ze začátku února činily nedoplatky na daních v roce 2012 téměř 135 miliard korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozdává z vašich daní, mluvit o tom odmítá. Výrobna mládežníků „na hraně zákona“

4:44 Rozdává z vašich daní, mluvit o tom odmítá. Výrobna mládežníků „na hraně zákona“

Kritizování kapitalismu, výchova mladých lidí do 30 let, aby zaváděli do praxe „nerůstové myšlenky“,…