NSS dostal v souvislosti s prezidentskou volbou devět podnětů

28.11.2012 19:57 | Zprávy

Nejvyšší správní soud (NSS) dostal celkem devět podnětů souvisejících s registracemi kandidátů pro přímou volbu prezidenta. Jsou mezi nimi stížnosti všech tří kandidátů, které ministerstvo vnitra v pátek po odpočtu neplatných hlasů vyřadilo z prezidentské volby, tedy senátora Tomia Okamury, ekonoma Vladimíra Dlouhého a předsedkyně Suverenity Jany Bobošíkové. Všichni se domáhají toho, aby je soud vrátil do boje o Hrad. Lhůta pro podání stížností vypršela dnes v 16:00.

NSS dostal v souvislosti s prezidentskou volbou devět podnětů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Stížnostmi se začal zabývat sedmičlenný volební senát NSS, na rozhodnutí má patnáctidenní lhůtu. Dnes poprvé jednal, ale o žádném podnětu nerozhodl. Soudci teď musejí například obeslat všechny účastníky řízení s poučením o složení senátu. Také si vyžádají spisové materiály ministerstva vnitra. "Nyní probíhají u všech návrhů procesní úkony a volební senát se již podrobně zabývá jednotlivými návrhy," uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Podrobnosti o obsahu žádné ze stížností NSS nezveřejnil

Kromě Okamury, Dlouhého a Bobošíkové se na NSS obrátili také uchazeči o prezidentskou funkci, jimž se nepodařilo získat potřebných 50.000 podpisů. Jde o právníka Karla Světničku, bývalého disidenta Petra Cibulku, advokátku Kláru Samkovou a Annu Kašnou ze Šumperka. Rovnou dvě podání adresoval soudu Jiří Kesner z Kolína. Případné další podněty už soud musí odmítnout pro opožděnost.

Kesner shromáždil 54 podpisů, Cibulka jich podle vnitra předložil 319, Světnička 26. Vyplývá to z rozhodnutí o odmítnutí kandidátních listin, zpřístupněných na webu ministerstva. Kašnou vnitro odmítlo registrovat například kvůli chybějícím osobním údajům a informacím o volebním výboru a účtu. Podle vnitra navíc žena uvedla, že ji nominovali poslanci a senátoři, ale neupřesnila jejich jména. Podrobnosti o obsahu žádné ze stížností NSS nezveřejnil. Samková, jejíž kandidaturu podpořilo 1076 lidí, má podle dřívějších vyjádření zásadní výhrady ke schválené podobě přímé volby prezidenta.

Různé důvody vyřazování

Dlouhý dnes novinářům řekl, že ve stížnosti zpochybnil způsob výpočtu podílu neplatných podpisů. Dále polemizoval s vyřazením některých signatářů, kteří chybovali například jen při uvedení adresy trvalého bydliště. Vnitro rozhodlo, že po odpočtu neplatných podpisů klesl počet signatářů Dlouhého kandidatury pod předepsanou hranici 50.000. Dlouhý ale odhadl, že při jiné metodě výpočtu shromáždil přibližně 53.000 platných podpisů. Odpočítávání lidí, kteří chybně uvedli místo svého trvalého pobytu, kritizuje také Okamura.

Podpisy ministerstvo vyřazovalo také kvůli duplicitě, případně proto, že signatáře nenalezlo v evidenci obyvatel. Škrtalo také ty, kteří ještě nedosáhli plnoletosti nebo neměli české občanství. Řada neplatných jmen patřila zemřelým voličům.

Největší kritiku vnitro sklízí za to, že chybovost ve dvou kontrolních vzorcích sčítalo. Mnoho odborníků se kloní k tomu, že oba údaje měli úředníci zprůměrovat. Argumentuje tím také Bobošíková, jíž by po zprůměrování chybovosti zbylo 50.810 platných podpisů, a zůstala by tak nadále ve hře o prezidentský úřad. Bobošíková nevyloučila, že v případě neúspěchu u NSS podá ústavní stížnost.

Zákon budí pochybnosti

Volební senát NSS vedený Vojtěchem Šimíčkem musí rozhodnout o všech stížnostech do 13. prosince. Je pravděpodobné, že se sejde hned několikrát, a to neveřejně. Poté se mohou stěžovatelé případně obrátit ještě na Ústavní soud, který žádnou lhůtu k rozhodnutí nemá. První kolo přímé volby prezidenta se má podle plánu konat v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013. Případné rozhodování Ústavního soudu volbu může zdržet. Předseda soudu Pavel Rychetský opakovaně vyjádřil pochybnosti o vhodnosti zákonné úpravy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Kývnete na nabídku ANO?

Kdybyste šel do koalice s ANO tak byste byl přeci nejen hejtman, ale koalice by měla přeci i víc mandátů, takže je to logické. I jinde se přeci ODS spojuje s ANO. Tak proč ne? A jak vlastně hodnotíte celkově váš výsledek ve volbách? Dřív tu ODS dominovala, nemyslíte, že kdybyste nekandidovali v koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vuhledar definitivně padl. Rusové mají cestu dál volnou

19:50 Vuhledar definitivně padl. Rusové mají cestu dál volnou

Ruská armáda ve středu definitivně ovládla ukrajinské město Vuhledar v Doněcké oblasti na východě Uk…