Podle šéfa policie byla kauza Janoušek na Husáka ušitá

14.04.2012 7:49 | Zprávy

Ačkoliv vyšetřování Bezpečnostní informační služby (BIS) potvrdilo důvěrné vztahy mezi lobbistou Janouškem a tehdejším policejním prezidentem Vladislavem Husákem, nejvyššího představitele policie Petra Lessyho to příliš nevzrušilo. Údajně není Husák bezpečnostním rizikem, píšou sobotní Lidové noviny.

Podle šéfa policie byla kauza Janoušek na Husáka ušitá
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

"Působí to na mě tak, že to na něj někdo ušil,“ sdělil LN policejní prezident Lessy. Vyšetřování Bezpečnostní informační služby (BIS) přišlo na telefonáty spojující Janouška s Husákem už v roce 2007. To byl policejním prezidentem právě Vladislav Husák. Oba aktéři po telefonu nicméně nerozebírali citlivé informace, ale omezili se pouze na domluvu místa a času jejich příští schůzky.

Na Janouška sice byl nasazen sledovací tým, ale nic nezjistil. O jejich vztazích důstojníci BIS údajně vypracovali zprávu, jež předali Národnímu bezpečnostnímu úřadu, který rozhodoval o této prověrce. Husák prověrku nakonec dostal.

„To je pro mě důležité, prověrku dostal a má ji dosud, takže i BIS asi vyhodnotila, že pan Husák není bezpečnostním rizikem,“ dodal LN Petr Lessy.

Husáka tato aféra a vysvětlování jenom unavuje. Podle Lidových novin Husák aféru okomentoval slovy, že byl v roce 2007 v kontaktu s mnoha lidmi a nepamatuje si, o čem se tak mohli bavit.

Husák nabídl Lessymu rezignaci už v minulém roce poté, co jej fotografové Blesku  zachytili v restauraci Obecního domu po boku kontroverzního podnikatele Tomáše Hrdličky, bývalého šéfa pražské ODS Borise Šťastného a starosty Prahy 10 Milana Richtera. Pro ParlamentníListy.cz Husák v té souvislosti uvedl, že setkání byla náhoda a že si jen odskočil k vedlejšímu stolu dát s výše zmíněnými pány kolu.

Ačkoliv Husák na spiknutí nevěří, ptá se, co tím novinář Jaroslav Kmenta, který s aférou přišel jako první, sleduje. "Mám toho plný zuby.  Už v roce 2007 jsem odešel z prezidia, dílem pana Kmenty," připomněl Husák svou rezignaci v souvislosti s šetřením jeho role v kauze biolíh a únikem utajované informace o ruském agentovi inspekcí ministra vnitra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…