Policie přiznala chybu: K napadení mačetou jsme měli vyjet

06.04.2012 6:45 | Zprávy

Vedení jihočeské policie přiznalo chybu. Šlo o případ z poloviny března, kdy v Husinci na Prachaticku útočil mačetou na správcovou azylového domu Rybka rozzuřený agresivní podivín. Policie tehdy na prosbu o pomoc na tísňovou linku 158 nereagovala a na místo nevyjela. Udělala to až poté, co ředitelka Eva Dvořáková udělala humbuk a o případu informovala média.

Policie přiznala chybu: K napadení mačetou jsme měli vyjet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie jen přihlížela

Policisté odmítli přijet s tím, aby si to napadená na místě zkusila na místě vyřešit sama a pak případně znovu zavolala. To už ale mohla být mrtvá. Jen díky svému příteli, který zasáhl, si útočník svůj záměr rozmyslel a odešel.

Samotný případ napadení řešila pro policie v Prachaticích pro podezření z přečinu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, formou zkráceného přípravného řízení.

Padne i žaloba?

„Spis policisté předali státnímu zástupci a ten před několika dny postoupil spis soudu s návrhem na obžalobu,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz mluvčí krajské policie Jiří Matzner.

Samotnou laxnost operačního důstojníka na tísňové lince, který přijímal naléhavou výzvu o pomoc, když se napadení odehrálo, prověřovalo vedení krajské policie. 

Z pokynu ředitele Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje prošetřil v této souvislosti Odbor vnitřní kontroly krajského ředitelství neprofesionální přístup pracovníka Integrovaného operačního střediska Prachatice.

„Policista střediska přebíral telefonické oznámení na linku 158 z azylového domu o incidentu. Z výsledků šetření vyplynulo, že nepostupoval v souladu s interními předpisy a porušil své povinnosti. Toto zjištění bylo předáno služebnímu funkcionáři s kázeňskou pravomocí k přijetí adekvátních opatření,“ vysvětlil mluvčí Matzner.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ztratíme totální kontrolu.“ Clintonová vypustila, co mělo zůstat pod pokličkou

10:25 „Ztratíme totální kontrolu.“ Clintonová vypustila, co mělo zůstat pod pokličkou

Hillary Clintonová vyzvala společnosti provozující sociální média, aby přijaly důraznější opatření v…