Poslance zaměstnají dálnice, školy a případně i důchody

29.06.2018 6:30 | Zprávy

Sněmovna dnes bude schvalovat novelu, která by měla umožnit zrychlení přípravy výstavby významných silnic a železnic. Rozhodne také o zavedení zvláštních registračních značek pro automobily šetrné k životnímu prostředí ve vládní novele, která řeší zejména fungování stanic technické a emisní kontroly vozů. Ve finále jsou rovněž například vládní změny v důchodech.

Poslance zaměstnají dálnice, školy a případně i důchody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protože si poslanci v pátek neschválili přesunutí neprojednaných bodů na další schůzi, museli ještě chvilku zůstat. Projednávalo se tak například zmírnění protikuřáckého zákona

Poslanecký návrh na urychlení výstavby dopravní a další infrastruktury by zavedl zejména možnost takzvaného mezitímního rozhodnutí. Stavba vybraných silnic a železnic by díky tomu mohla začít nezávisle na sporu o výši náhrady za pozemek, po kterém povede.
 
Schvalování čeká také předlohu ODS, kterou Sněmovna asi zruší budoucí povinnost mateřských škol zajistit místa i pro dvouleté děti. Naopak povinnost předškolního vzdělávání pro pětileté asi v zákonu zůstane. Nad rámec novely by Sněmovna mohla přijmout roční odklad reformy financování regionálního školství.
 
V důchodové novele kabinet v demisi navrhl zvýšení podílu pevné části důchodu, změnou výpočtu penzí by se snížila zásluhovost. Lidem nad 85 let by měl vzrůst důchod o tisícikorunu. Poslanci podali několik pozměňovacích návrhů, třeba ohledně penzí žen. Většina z nich však má jen malou šanci na schválení.
 
Sněmovna by se mohla vrátit i k rozhodování, zda podpoří zavedení nového trestného činu maření spravedlnosti. Čin míří na předkládání falešných nebo pozměněných důkazů a také na navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi a budí spory. Dále je v dolní komoře před schvalováním vládní technická novela volebních zákonů, která reaguje zejména na problémy s počítáním přednostních hlasů v loňských sněmovních volbách.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

MUDr. Róbert Teleky, MBA byl položen dotaz

Návykové látky

Proč je tolik povyku kolem legalizace třeba HHC, CBD, ale i THC pro DOSPĚLÉ? Vždyť v čem jsou tyto látky horší než je třeba alkohol, který je legální, přitom je to také droga a způsobuje dost problémů? Navíc, když něco bude legální, tak se s tím dá trh lépe regulovat a stát si přijde na peníze. Netv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ti, kterým sloužil Pavel.“ Keller ukázal na skrytou věc stran peněz prezidenta a jeho ženy

9:52 „Ti, kterým sloužil Pavel.“ Keller ukázal na skrytou věc stran peněz prezidenta a jeho ženy

NEKOREKTNĚ S KELLEREM Služebníci k nezaplacení. Tak nazval sociolog a filozof Jan Keller další přísp…