Pospíšil by chtěl být hejtmanem. Nabídl ČSSD většinu v radě

21.10.2012 21:18 | Zprávy

Jiří Pospíšil, který jako regionální lídr ODS vyhrál volby v Plzeňském kraji, se v neděli v podvečer se svým vyjednávacím týmem poprvé sešel na vyjednávání s představiteli druhé nejsilnější strany, tedy s ČSSD. Nabídl jim většinu v radě, přesto kraj pravděpodobně nepovede. Informuje o tom deník Právo.

Pospíšil by chtěl být hejtmanem. Nabídl ČSSD většinu v radě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na začátek uvedl, že by nerad, aby se to zvrhlo, jako facebookový mejdan v Orlové, kde museli zasahovat policisté

Šlo sice jen o první oťukávání, ale na dohodu to nevypadá. A to přesto, že ODS nabídla ČSSD většinu v radě. „Funkce by měly být rozděleny podle vůle voličů,“ řekl Právu Pospíšil. „Jako vítězná strana požadujeme post hejtmana, poměr v radě by pak mohl být pět ku čtyřem. A je otevřené, zda ve prospěch či neprospěch ODS,“ uvedl Pospíšil.

Vyjednávači oranžových v čele s dosavadním hejtmanem Milanem Chovancem však velkou koalici odmítají. „Většinový názor ČSSD je, abychom šli cestou levicového řešení,“ sdělil Chovanec. Mimo realitu je tak i představa trojkoalice ODS, ČSSD a TOP 09 - Starostové. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu Plzeňského kraje má ODS i ČSSD po patnácti mandátech, KSČM získala dvanáct křesel a TOP 09 - Starostové tři.

Socialisté už naopak během neděle zahájili jednání s komunisty. „Bavili jsme se o několika modelech spolupráce - od jejich zapojení do rady, až po pokračování stávající tiché podpory, což by podle mne bylo ideální,“ konstatoval Chovanec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka chce přidat politikům. A Pekarová „zase na výletě“. Lidé už ve varu

19:17 Jurečka chce přidat politikům. A Pekarová „zase na výletě“. Lidé už ve varu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je na zahraniční cestě v jihovýcho…