Přeji si, aby ti, kteří žijí mezi námi, žili skutečně s námi, říká místostarosta Lachnit

29.10.2012 14:31 | Zprávy

Pod záštitou JUDr. Petra Lachnita, zástupce starosty na Praze 5, uspořádala Městská část spolu s Domem národnostních menšin 26. října Společenský večer pro etnické a národnostní menšiny v sále Základní školy Kořenského. Akce byla mimořádně úspěšná a na jejím konci si pořadatelé vysloužili potlesk ve stoje.

Přeji si, aby ti, kteří žijí mezi námi, žili skutečně s námi, říká místostarosta Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Pro uspořádání této společenské akce nebyla základní škola v Kořenského ulici vybrána náhodně. Jak uvedl pro Parlamentní listy zástupce starosty JUDr. Petr Lachnit: „Nedílnou součástí této základní školy je integrace cizinců do českého prostředí. Na poli integrace má tato základní škola již dlouholeté zkušenosti, a to jak se začleňováním žáků ze států Evropské unie, tak především ze zemí mimo Evropskou unii. Za tuto dobu si škola vybudovala vlastní originální know-how, jak postupovat. Integrační program však nepomáhá jen žákům cizincům, ale také žákům českým, kteří tak přicházejí do styku s dětmi s jinými sociokulturními návyky, a jejich vzájemné každodenní ovlivňování zamezuje vzniku rasismu či xenofobie. Všechny děti se seznámí přirozenými metodami a vzájemnou komunikací s odlišnými kulturami a naučí se vzájemné úctě a respektu, což je jeden z cílů školního vzdělávacího programu.“

Nevládky, ale i cizí diplomaté

Společenský večer pro etnické a národnostní menšiny na Městské části Praha 5 byl poděkováním participujícím organizacím za spolupráci při řešení problematiky a integrace etnik a národnostních menšin, žijících na území Prahy 5. Mezi hosty byli i zástupci těchto organizací: UNICEF, Český helsinský výbor, Člověk v tísni, Adra a Organizace pro pomoc uprchlíkům. Jako významní hosté se zúčastnili rovněž zástupci z velvyslanectví Ukrajiny, Bulharska, Moldávie, Rumunska a Kazachstánu a dále zástupkyně ředitele Ruského střediska vědy a kultury v Praze, tj. zástupci států, jejichž zemi reprezentovali vystupující umělci. Přítomni byli rovněž zástupci úřadu vlády České republiky.  

Rozvoj integrace

Společenský večer přispěl k rozvoji spolupráce Městské části Praha 5 v oblasti integrace etnických a národnostních menšin a zároveň prezentoval uměleckou tvorbu účastníků jednotlivých etnik a národnostních menšin. Přítomné hosty doslova uchvátilo vystoupení slovenského lidového tanečního souboru, skupiny indonéského lidového tance Kintari foundation, pantomima čínského herce Leilei Wanga, a zejména vystoupení půvabných dívek z Moldavského folklorního souboru. Mezi příjemná překvapení společenského večera pak patřila vystoupení Marthy a Teny Elefteriadu a zpěváka Antonína Gondolána.   

 

 

Mottem této společenské akce se stala úvodní slova zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petra Lachnita: „Etnické a národnostní menšiny mají svou kulturu, své tradice a rodinné vztahy. V mnohém se odlišují, v mnohém se přizpůsobuji způsobu života v naší zemi. Jejich příslušníci si u nás našli svůj nový domov. Chceme, aby ten nový domov byl útulný, příjemný a laskavý. Etnické a národnostní menšiny přebírají od nás mnohé, my od nich můžeme také leccos přebrat, například v rodinných vztazích založených na respektu a lásce. Přeji si, aby ti, kteří žijí mezi námi, žili skutečně s námi.“

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Už se to smí říkat i v Německu. Deportovat migranty. I mládež to začala podporovat

8:55 Už se to smí říkat i v Německu. Deportovat migranty. I mládež to začala podporovat

Zpravodajský server Politico píše s varováním o vzestupu podpory „krajně pravicové“ strany AfD v Něm…