Šéf lidovců: ČSSD se odhaluje. Jde radši s komunisty než s námi

16.11.2012 7:13 | Zprávy

Sociální demokracie jde po krajských volbách do koalice v polovině krajů, i když měla i jiné možnosti než spolupráci s KSČM. Ostatní strany se zlobí. Veřejnost chystá k výročí Listopadu demonstrace proti návratu komunistů.

Šéf lidovců: ČSSD se odhaluje. Jde radši s komunisty než s námi
Foto: kr-gottwaldovsky.cz
Popisek: Demonstrace proti účasti komunistů ve vedení Zlínského kraje

Sociální demokraté si přitom mohli vybírat. Nabízela se jim varianta vlády s lidovci a agrárními stranami. Přesto se ČSSD rozhodla přizvat k podílu na moci komunisty. Kromě toho, že na Ústecku se KSČM stala poprvé od roku 1989 vedoucí silou, zasedne díky ČSSD do krajských rad v dalších sedmi krajích.

Velký počet oranžovo-rudých koalic vyvolává vlny odporu. Nespokojení jsou lidovci, místo komunistů mohli být v koalicích s ČSSD oni. Zlobí se i veřejnost, podnikatelé a studenti, kteří se na výročí sametové revoluce chystají demonstrovat. Lidé v Ústí nad Labem připravují dobové transparenty, zazpívají si Internacionálu a podle deníku MF Dnes se pokusí odkrýt i symbol komunismu - srp a kladivo, které stále zdobí zeď místního úřadu, ale skrývají se pod reklamním billboardem.

ČSSD si stojí za svým

Předseda ČSSD své krajské vyjednavače hájí, strana si prý přála vytvořit stabilní vlády. "Tam, kde nebyla KDU-ČSL tolik silná, by bylo potřebné přizvat dalšího partnera. Pak už by ale nebyla taková názorová shoda," vysvětlil Sobotka.

I spříznění politologové ale ČSSD varují před přílišným posunem doleva. "Sociální demokracii se to může vrátit v příštích parlamentních volbách. Oslabuje svůj koaliční potenciál směrem do středu politického spektra. A ten je pro ni klíčový," upozorňuje politolog Lukáš Jelínek.

Protesty proti komunistům

V Jihočeském kraji vyvolaly výroky nové radní pro školství z KSČM Vítězslavy Baborové pobouření. "lidé, kteří nezažili minulý režim, by se neměli vyjadřovat k tomu, jestli komunisté dovedou vést resort školství na kraji," nechala se slyšet a teď sklízí kritiku. Vznikají petice a studenti zakládají stávkové výbory a 17. listopadu se chystá demonstrace na českobudějovickém náměstí.

Také na jižní Moravě se ČSSD s komunisty dohodla. Ačkoli formálně uzavřela vládu s lidovci, sociální demokraté podepsali v Brně s komunisty dohodu o podpoře vybraných bodů programu koalice.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka spolupráce ČSSD s komunisty jen ukazuje, kam tato strana směřuje. "Možností, kde ustavit koalici, byla řada. To, že je nevyužili, svědčí o tom, kam tíhnou. Trochu nás děsí, že komunisté v mnoha krajích dostali resort školství. To je pro nás hodně zdvižený prst," varuje.

Šéfa zelených Ondřeje Lišku zase zaráží, jak rychle a bez obtíží se obě levicové strany na spolupráci dohodly. "Mně by ani tak nevadilo, že ČSSD spolupracuje v krajích s komunisty. Je to přirozené spojenectví. Ale podivuji se, za jakých podmínek, jak snadno a v tichosti to vyjednali. Ty ústupky vůči komunistům jsou příliš velké," domnívá se Liška.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Stát selhal a neochránil občany před povodněmi. Nyní to přiznal už i ministr

14:14 Stát selhal a neochránil občany před povodněmi. Nyní to přiznal už i ministr

Za stamiliardové škody při zářijových povodních může především stát. Vrcholoví politici nebyli schop…