Týdeník: Něco se stalo. Přichází velká změna

22.10.2012 9:13 | Zprávy

„Něco se stalo“, uvádí týdeník Respekt svůj komentář, ve kterém se zamýšlí nad stoupajícím vlivem komunistů. Nelze ho prý vysvětlit klesající životní úrovni, spíše zpochybňováním základního konsensu posledních 23 let.

Týdeník: Něco se stalo. Přichází velká změna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Podle Respektu stále ubývá lidí, kteří považují demokracii za nejlepší způsob vlády. Za posledních osm let tento názor ztratilo plných dvanáct procent lidí. „Nelze přitom akceptovat stále populárnější argument, že je to kvůli zhoršující se životní úrovni. Podle agentury STEM je nyní více lidí spokojeno se svou životní úrovní (58 procent) než před těmi osmi lety (54 procent),“ píše se v komentáři Respektu.

Ačkoliv jedny volby ještě nemusí nic znamenat, je prý zřejmé, že se cosi mění. Začíná být zpochybňován samotný smysl posledních 23 let a relativizovány jeho doposud nezpochybnitelné výdobytky. A lidé volající po vládě pevné ruky si nyní v komunistech evidentně našli svého koně. A to podle Respektu může být nebezpečné.

„Komunisté se zejména po roce 1968 naučili, že není nutné popravovat, aby si udrželi vládu. Stačilo jim rozeznívat temnější stránky lidských charakterů, jako je závist, kariérismus, zbabělost či chuť ovládat životy těch druhých,“ píše týdeník. Vzhledem k tomu, že jsme se za 23 let ještě nedokázali dostatečně změnit, se prý dá očekávat, že by jim to nyní šlo ještě snadněji.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka chce přidat politikům. A Pekarová „zase na výletě“. Lidé už ve varu

19:17 Jurečka chce přidat politikům. A Pekarová „zase na výletě“. Lidé už ve varu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je na zahraniční cestě v jihovýcho…