V Tluchořovi s Fuksou se hnulo svědomí, tak jste je odstranili, uhodil Filip

08.11.2012 22:50 | Zprávy

Nad církevními restitucemi se v diskusním pořadu České televize Události, komentáře sešel předseda KSČM Vojtěch Filip s jedním z nejvehementnějších obhájců zákona, Markem Bendou z ODS. O názorové shodě však mezi nimi nemohlo být řeči.

V Tluchořovi s Fuksou se hnulo svědomí, tak jste je odstranili, uhodil Filip
Foto: tan
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip v Partii na Primě

„Je to v programovém prohlášení vlády a i Ústavní soud nám řekl, že to musíme vyřešit,“ začal debatu Marek Benda. Na to mu Vojtěch Filip připomněl, že lidé v České republice předávání miliardových majetků církvím nechtějí a vláda by měla mít na paměti, že tato země není jejím majetkem, ale pouze správcem na dobu čtyř let. Pak dodal, že je pyšný na to, že se řadí k osmdesáti procentům občanů, kteří s tímto předáním nesouhlasí.

Pak se řeč přenesla na ústavní stížnost, kterou prý komunisté chystají kvůli nedodržení procedury při přijímání zákona. Filip se totiž domnívá, že o církevních restitucích se po vetu Senátu má rozhodovat na nejbližší schůzi a to se nestalo. Pak se oba poslanci hádali, kdo lépe zná jednací řád sněmovny. „Myslím, že Ústavu a proceduru znám lépe, než pan Filip,“ řekl mimo jiné Benda.

Debata o schvalování se přenesla i na osobu prvoinstančně odsouzeného poslance Romana Pekárka, který ráno před hlasováním složil poslanecký slib jako náhradník odstoupivšího Ivana Fuksy, a večer koalici v tomto klíčovém hlasování podpořil. Filip Bendovi vmetl, že o církevních restitucích rozhodl odsouzený korupčník, načež Benda zaoponoval, že restituce podpořilo 102 poslanců a Pekárkův hlas tedy nebyl nutný.

„Já myslím, že je to trochu jinak,“ reagoval Filip. „Dva z těch tří poslanců, kteří odstoupili, byli tomu vyjednávání velmi blízko. Ivan Fuksa jako ministr zemědělství a Petr Tluchoř jako předseda poslaneckého klubu. A protože do toho viděli, co je to zač, tak neměli svědomí pro tento návrh hlasovat. Proto byli odstraněni a místo nich přišli tři další, loajální,“ soudí Filip.

Benda vzápětí nesměle zaprotestoval, že Fuksa jako ministr zemědělství naopak velmi dobře věděl, že je to nejlepší možné řešení. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…