Věci veřejné snahu o snížení daně na naftu nevzdají, říká Babák

20.07.2012 10:58

Argumenty, kterými vláda odmítla poslanecký návrh VV na snížení spotřební daně z motorové nafty, údajně ukazují, že nemá skutečnou vůli podpořit konkurenceschopnost českých provozovatelů nákladní dopravy, řekl v té souvislosti Michal Babák.

Věci veřejné snahu o snížení daně na naftu nevzdají, říká Babák
Foto: MB
Popisek: Michal Babák

Poslanci Věcí veřejných navrhli novelou snížit DPH na motorovou naftu, což by mohlo ve výsledku snížit její cenu, která je ve srovnání s okolními zeměmi výrazně vyšší. "Naším cílem bylo, aby stoupla u mezinárodní kamionové přepravy poptávka po čerpání nafty u nás. Podpořilo to by to nejen české nákladní dopravce, ale vydělal by na tom i stát, protože by mu do rozpočtu i při snížené sazbě daně z vyšší spotřeby přiteklo mnohem víc peněz. Což ostatně ukazuje i praxe v okolních zemích,“ řekl poslanec VV Michal Babák.

Vláda však k tomuto návrhu vystavila odmítavé stanovisko. "Vláda argumentuje technickými nedostatky našeho návrhu, ale to považujeme za pouhé výmluvy, protože jsme připraveni je v rámci legislativního procesu ve sněmovně odstranit. Jestliže nám vláda vytýká, že pracujeme s nepřesnými čísly, nezbývá než konstatovat, že ona sama pro jistotu nepracuje se žádnými. A pokud nám vytýká, že náš návrh nerespektuje letité mezinárodní smlouvy, je třeba připomenout, že je dávno nedodržují ani okolní země,“ dodává Michal Babák. „Jde nám o princip, proto rozhodně na tuto aktivitu nerezignujeme a jsme připraveni ke změnám, pokud povedou ke změně k lepšímu,“ dodal Babák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …