Jan Čermák: Euro za 27 korun – a není to málo?

20.11.2013 12:29 | Zprávy

Rádi bychom už opustili téma ČNB-intervence-koruna. Bohužel tak nemůžeme učinit, neboť na tomto poli je stále až nečekaně živo.

Jan Čermák: Euro za 27 korun – a není to málo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dvě eura

Včera to byl totiž nejprve člen bankovní rady, který pro někoho překvapivě připustil, že kurz EUR/CZK 28 není pro ČNB sci-fi. Prakticky vzápětí přispěchal Mezinárodní měnový fond s prohlášením, které fakticky posvěcuje jednání české centrální banky v tom smyslu, že jej považuje s ohledem na hrozící deflační tlaky za správné. Souhlas MMF s politikou ČNB je přitom důležitý, neboť fond je hlavní arbitr v otázce posuzování toho, zda země rozdmýchává měnové války, resp. pokud se již do nich pustí, tak zdali je takové chování ospravedlnitelné.

 Co k tomu dodat? Jestliže, ČNB nás velmi překvapila tím, že zrovna na listopadovém zasedání zahájila režim intervencí proti koruně, tak aktuální jednání je již zcela konzistentní s tím, co v současnosti dělají centrální banky ve vyspělých zemích. Jsme toho názoru, že jednorázové pětiprocentní znehodnocení koruny nic neřeší - a to ani z pohledu inflace, ani z pohledu růstu. To však neznamená, že ČNB od dnešní politiky upustí. Ve skutečnosti tomu může být přesně naopak.Tak jako Fed postupně nejprve zavedl politiku kvantitativního uvolňování - QE I., a když hrozilo, že jeho politika nezabere, tak přešel na QE II., až nakonec skončil u QE III., které nikdy neskončí, tak ČNB může dále a dále cíleně oslabovat korunu. Nezafunguje-li tedy oslabení kurzu koruny na EUR/CZK na 27, tak jej lze s klidem posunout na 28 či raději třeba na 30 korun za euro. Pak již opravdu nikdo nebude s centrální bankou polemizovat o tom, že její politika bude mít viditelné dopady.

 Výše uvedený závěr má tedy praktické důsledky v tom, že nikde není psáno, že kurz koruny musí od zahájení intervencí sedět přilepený k úrovni EUR/CZK 27,0. Pokud česká data budou znovu negativně překvapovat (tak jako např. poslední číslo o HDP), tak vždy to bude možné vyhodnotit tak, že ČNB bude chtít dále otevřít měnový kohout a korunu v české verzi kvantitativního uvolňování oslabit. Konec konců přesně tak vyhodnocuje amerických trh s vládními dluhopisy přicházející informace od okamžiku, kdy Fed spustil politiku nákupu dluhopisů do své bilance financovanou tiskem nových dolarů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

15:16 Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

Partnerství je dobré, pokud se jím nemyslí drancování.