Petr Dufek: Ekonomika eurozóny roste stejně rychle jako ta česká

30.07.2024 15:16 | Glosa

Předběžný odhad HDP za eurozónu naznačuje, že unijní ekonomika stále nemůže popadnout dech. Inflační vlna už odezněla, reálná finanční situace domácností se zlepšuje, ekonomika přesto stále nemá sílu zrychlit.

Petr Dufek: Ekonomika eurozóny roste stejně rychle jako ta česká
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ve druhém čtvrtletí se stejně jako v prvním HDP mezičtvrtletně zvýšil o 0,3 %. Není to tedy žádná akcelerace, avšak na druhé straně je to pořád lepší výsledek, než očekával trh.

Mezi jednotlivými zeměmi, které byly schopné dodat odhady HDP, existují velké rozdíly. S růstem 1,2 % tentokrát vede Irsko, jehož HDP je v důsledku masívní účetní přítomnosti nadnárodních firem tak volatilní, že jej snad nemá smysl brát ani vážně.

Pro nás jsou aktuálně velmi zajímavé výsledky největší evropské ekonomiky a zároveň našeho nejsilnějšího obchodního partnera – Německa, jehož HDP ve druhém čtvrtletí poklesl o 0,1 % domácí spotřebě navzdory. Dolů německou ekonomiku táhnou slabé investice, což je v kontextu nekonkurenčních cen energií dost negativní signál. Může totiž znamenat další odchody firem do zahraničí, a tedy i potenciální ztrátu budoucího výkonu této jinak exportně orientované ekonomiky.

Z předběžných výsledků HDP za EU je vidět nejenom nerovnoměrný vývoj v jednotlivých zemích, ale především zatím slabý drive k růstu. Ostatně už průběžné indexy nákupních manažerů pravidelně ukazují, že průmysl v největších zemích zůstává v recesi a že o kladná čísla se starají především služby spojené s obchodem a cestovním ruchem.

Pro české firmy zatím slabá čísla ze zahraničí znamenají omezené exportní příležitosti a pokračování trendu nízkých zakázek i po zbytek třetího čtvrtletí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Bydlení je základní lidské právo

12:31 Jiří Paroubek: Bydlení je základní lidské právo

Na sociálních sítích se objevil rozsáhlý průzkum veřejného mínění, které zpracovala výzkumná agentur…