Petr Dufek: Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly jen o 0,2 %

10.03.2014 9:52 | Zprávy

Nakonec ani únor nepřinesl žádné inflační překvapení. Meziroční i meziměsíční inflace dosáhla v únoru letošního roku pouhé 0,2 %. Jen v samotném únoru inflaci ovlivnilo především tradiční navyšování cen zimních dovolených. Proti tomu naopak zlevňovalo sezónní zboží jako je obuv a oblečení. Potraviny, na které jsme asi nejcitlivější tentokrát jen decentně zlevnily – o jednu desetinu. Samozřejmě jen v průměru.

Petr Dufek:  Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly jen o 0,2 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Meziroční inflace, která zůstává v hledáčku ČNB, setrvala na lednových 0,2 %. ČR tak v rámci EU patří mezi země s nejnižší inflací, a to především díky levnějším energiím, telekomunikačním službám a mobilním telefonům. Nejrychleji naproti tomu rostou ceny potravin, které jsou meziročně dražší o 4,2 %. Výrazně si letos spotřebitelé připlácejí především za mléko a mléčné výrobky.

Inflace rozhodně není a ani v letošním roce nebude problémem české ekonomiky. Jak už ukázala lednová i únorová čísla, není důvod se „obávat“ ani deflace. Díky dražším potravinám a některému dováženému zboží se inflace do záporných hodnot už s největší pravděpodobností nepropadne.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: „Chodí pešek okolo“ papiňáku mediálně právní negramotnosti?

14:44 Pavel Foltán: „Chodí pešek okolo“ papiňáku mediálně právní negramotnosti?

Prý kdosi kdesi v luzích a hájích tuzemska údajně zaslechl odněkud z VOX POPULI echo, že snad už je …