Petr Hampl: Blahobyt proti svobodě?

18.08.2024 13:57 | Glosa

Druhý pohled Petra Hampla

Petr Hampl: Blahobyt proti svobodě?
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Kolikrát jste už slyšeli o nebezpečí diktatury, která se o lidi postará, zajistí jim perfektní životní úroveň, ale zároveň je zbaví svobody. U literátů a politických filozofů je to jedno z nejčastějších témat, minimálně od dob Alexise de Tocqueville. A zní to logicky.

Zní to logicky na první pohled. Po chvíli přemýšlení si ale člověk řekne. Moment! Tady něco nehraje. Kolik bylo v dějinách diktátorů, kteří lidem zajistili bezpečný pohodlný život výměnou za svobodu? Moc jich nebylo. A i těm pár výjimečným to vydrželo jenom velice krátce. Dokonce i v dějinách různých totalitních režimů buď šla nahoru životní úroveň i tolerantnost režimu, nebo šlo obojí dolů.

Pro pochopení je ovšem důležité nezaměňovat osobní svobodu s právem usilovat o svržení režimu. Proti svému svržení se všechny režimy pochopitelně brání.

Směna blahobytu za svobodu, to je jenom zajímavá literární konstrukce. Skuteční tyrani lidi zbaví svobody i blahobytu zároveň. A za dobrých vládců se lidé mají lépe a jsou také více svobodní.

Obávám se, že varování před tou směnou (nesmíte trvat na rozumné životní úrovni, protože by to ohrozilo vaši svobodu) je jen propagandistickým trikem směřujícím k tomu, aby lidé byli v první fázi sraženi do bídy a v druhé fázi zotročeni.

(zdroj: petrhampl.com)

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Zbyněk Stanjura byl položen dotaz

Peníze pro církve

Proč, když nejsou peníze, musí se snižovat důchody, nepřidá se na platy do školství, jste zvedali podle inflace odvody církvím? A prč jste si vůbec zvedali platy podle inflace, když platy ani důchody jste podle inflace nezvedli?? Ba naopak, přizpůsobili jste si zákony?? Můžete prosím odpovědět voli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Jak dopadl duel Harrisová – Trump?

15:49 Jiří Weigl: Jak dopadl duel Harrisová – Trump?

Středeční glosa Jiřího Weigla