Petr Schwarz: Porošenkova továrna na čokoládu, přítel Ruska, primátorka Krnáčová aneb Události týdne

06.04.2015 20:24 | Zprávy

Petr Schwarz ve své tradiční rozhlasové rubrice komentuje Události týdne.

Petr Schwarz: Porošenkova továrna na čokoládu, přítel Ruska, primátorka Krnáčová aneb Události týdne
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Západní svět slaví Velikonoce, největší svátek křesťanského roku, připomínku ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Jeden ze svých největších svátků mají v těchto dnech i Židé – Pesach, připomínku vysvobození z egyptského otroctví.

Evropa se ale v předvečer svátků musela vyrovnat s orkánem, novými návaly sněhu a vůbec ne zrovna příjemným počasím, které poněkud zpochybnilo, že už máme mít jaro.

Českem projel konvoj více než stovky vozidel americké armády, vracející se ze cvičení NATO v Pobaltí. 

Podle představ komunistů a různých vyznavačů moskevských pravd ho měly provázet velké protesty a internetový prostor byl zahlcen výkřiky o okupaci země, jenže jak se ukázalo, ani to nestačilo, i když se Češi ke konvoji postavili opravdu celkem masově – desetitisíce jich vojáky vítaly.

Šéf Přátel Ruska Vyvadil pak ze své protestní demonstrace utekl ještě před začátkem, protože ho vlastně nikdo podpořit nepřišel.

To vše ale nevadilo ruským médiím, která celkem vesměs reportovala o českých masových protestech. Ale koneckonců, asi ani ten nejnaivnější svéprávný člověk si už nemůže skutečně myslet, že současná oficiální ruská média a pravda se nějak často potkávají.

Na Ukrajině opět zesílila palba a podle zpráv se zdá, že obě strany střílí z těžkých zbraní, které podle dohod o příměří už u bojové linie týdny nemají.

Aktivnější jsou ale separatisté, kteří se celkem otevřeně chystají k dalšímu útoku a zároveň obviňují kyjevskou vládu, že chystá „zahraniční intervenci“, čímž přeloženo z propagandistického jazyka je míněna možnost, že by na příměří dohlížely jednotky OSN.

Jenže Ukrajina má po roztržce prezidenta oligarchy Porošenka s nyní už bývalým dněpropetrovským guvernérem a stále oligarchou Kolomojským dost dalších vlastních problémů.

Kolomojského kůň, šéf jeho soukromé armády a také radikálního Pravého bloku Jaroš dokonce vyhrožoval vládě novým a krvavějším Majdanem.

Porošenka, či spíše jeho velkou továrnu na čokoládu v Rusku, si podaly tamní úřady, prý podváděla na daních. A běloruský diktátor Lukašenko opět jednou překvapil, když prohlásil, že krizi na Ukrajině nepůjde vyřešit bez USA, což v Moskvě určitě nepřijali s nadšením.

Ve švýcarském Lausanne se sešli ministři zahraničí stálých členů Rady bezpečnosti OSN, tedy USA, Ruska, Číny, Velké Británie a Francie doplnění o Německo se svým íránským protějškem a několik dní a nocí intenzivně jednali o jaderném programu Teheránu.

Jednací maraton nakonec téměř dva dny po původně ohlášeném nejzazším termínu dospěl k rámcové dohodě, podle které by Írán neměl mít možnost nejméně v příštích deseti letech vyvinout jadernou zbraň a oplátkou už nebude vystaven sankcím světového společenství.

V ulicích íránských měst tento výsledek slavily davy lidí, my můžeme doufat, že svět opravdu aspoň nějakou dobu nebude ještě nebezpečnější.

Po dvou letech byly ze zajetí propuštěné dvě české dívky unesené v Pákistánu, kdo a proč je zajal, se stále oficiálně neví.

Útok teroristů ze somálského islámského hnutí Aš-Šabáb na regionální univerzitu v Keni stál život sto padesát studentů.

Pražská primátorka z hnutí ANO Krnáčová musela vysvětlovat, proč jí přijde jako dobrý nápad domlouvat s protistranou sporu o miliardy, jaké si město vezme právníky, ale primátorský řetěz jí to evidentně neohrozilo. Je ale vidět, že nová politická garnitura má v zásobě některá opravdu netradiční řešení.

Dva holohlaví mladíci v Děčíně napadli a poškodili místní večerku. Vzhledem k tomu, že se nechali hned chytit, víme, že to prý udělali proto, že nemají rádi Vietnamce. Kdyby nebyli zbabělí, nebo uměli pořádně číst, asi by dokázali zjistit, že večerka žádným Vietnamcům nepatřila.

Krásné Velikonoce, Pesach a vůbec vše, co si zaslouží sváteční připomenutí a to bez agresivních hlupáků v blízkém i dalekém okolí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

15:16 Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

Partnerství je dobré, pokud se jím nemyslí drancování.