Vaše Věc: Ukrajinci hodnotí svou životní úroveň nejhůře v historii

07.01.2016 12:15 | Zprávy

Analytici ze společnosti Gallup, která provádí průzkumy životní úrovně v řadě zemí světa, dospěli k závěru, že Ukrajinci se ještě nikdy neměli tak špatně jako nyní. V roce 2015 dosáhla životní úroveň na Ukrajině podle vyjádření respondentů průzkumu nejnižších známek za celou dobu sledování.

Vaše Věc: Ukrajinci hodnotí svou životní úroveň nejhůře v historii
Foto: repro
Popisek: Dav před ukrajinskou Nejvyšší radou

V letošním roce bylo podle Gallupu se svým životem spokojeno pouze 17 % Ukrajinců, a ekonomickou situaci považuje za špatnou plných 79 % obyvatel Ukrajiny. Prosperujících bylo podle tohoto výzkumu pouze 9 % ukrajinských obyvatel. To je například proti roku 2011, kdy byl prosperující každý pátý Ukrajinec, skutečně nevídaný sešup, skutečný debakl. 

Ukrajinci podle tohoto výzkumu nepředpokládají zlepšení ekonomické situace a zvýšení životní úrovně ani v budoucnu a situace je stejná ve všech věkových a sociálních skupinách bez rozdilu pohlaví. Jedinou výjimku tvoří nejbohatší Ukrajinci, kteří na budoucnost země pohlížejí optimističtěji než zbytek obyvatel. 

Nízké hodnocení životní úrovně na dnešní Ukrajině podle společnosti Gallup vyjadřuje mimořádnou nespokojenost Ukrajinců se současnou situací. 

Ukrajinská vláda se však, jak se zdá, o život běžných Ukrajinců příliš nestará, a místo například prosazení takových funkčních ekonomických a politických reforem, které by ukrajinské oligarchy odřízly od faktického řízení země a její ekonomiky, se starají například o to, aby v Radě bezpečnosti OSN zněl jejich hlas s žádostmi o umístění vojáků OSN na východě země. 

Nelze se pak divit, že ukrajinští oligarchové hledí na budoucnost Ukrajiny s nadšeným očekáváním stále otevřených penězovodů, pro změnu tentokrát evropských, ale běžní ukrajinští obyvatelé z téhož důvodu nedoufají ve zlepšení ekonomické situace v zemi. 

Ukrajinská vláda se však takovýmito „podružnostmi“ zviklat nenechá a bude dále pokračovat ve své politice „my nic, to všechno Rusko,“ a bude se dále snažit o zvyšování napětí v Evropě… Otázkou je, zda na volání Kyjeva ještě dnes někdo slyší a do budoucna slyšet bude…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Budou příště volby bez volby?

15:49 Ladislav Jakl: Budou příště volby bez volby?

Denní glosa Ladislava Jakla