Zbyněk Fiala: Volební masakr vlády

24.09.2024 11:34 | Komentář

Hlavním výsledkem krajských voleb je praktické vyzmizíkování pirátských komiků. Selhávka Bartoš couvá ze scény a varuje před úhynem demokracie jako v Maďarsku nebo na Slovensku. To asi v případě, že tu jeho digitalizaci opravdu někdo nahodí.

Zbyněk Fiala: Volební masakr vlády
Foto: Archiv autora
Popisek: Zbyněk Fiala, žurnalista, v minulosti dlouholetý šéfredaktor časopisu Ekonom.

Volební klání po kolena ve vodě dopadlo podle předpokladů. Malá účast ve vytopených obcích, referendum o vládě s výsledkem NE, a naproti tomu rozhodná podpora povodňových hejtmanů bez ohledu na stranické triko, protože prokázali skutečnou službu lidem. V Jihočeském kraji suverénně zvítězil hejtman Kuba, přestože je v ODS. Bylo na něm vidět, že se stará, myslí a umí. Nejvyšší čas, aby ho ze strany vyloučili.

„Z výsledků se dá vyčíst, že povodně mohly mobilizovat podporovatele těch hejtmanů, kteří se ukázali být dobrými krizovými manažery a viditelnými osobnostmi,“ komentoval to v Českém rozhlase politolog Aleš Michal z Univerzity Karlovy. „Uspěli hejtmani Josef Bělica (ANO), Kuba i Grolich, kteří byli v posledním týdnu mediálně velmi viditelní, zejména v souvislosti s tím, jak následky povodní řeší.“

Jak dodává, „jejich přístup přilákal jistě i voliče menších stran, potenciálních partnerů, s nimiž mají velký voličský překryv. Jako důsledek pak vidíme přesvědčivé vítězství Martina Kuby a zároveň fakt, že se například STAN nebo Sociální demokracie vůbec nedostanou do jihočeského zastupitelstva. I v případě Jihomoravského kraje málem hejtman Grolich skončil bez partnerů.“

Opoziční Hnutí ANO obnovilo svoji dominanci v 10 ze 13 krajů, zatímco většina vládních stran byla na hranici nebo pod hranicí volitelnosti. Zato Piráti obhájili pouhé 4 z 99 mandátů. Hučení rozbouřených vod jako by se mísilo s temným zvukem splachovadla.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 4481 lidí

Podle některých komentářů byly výsledky vládních stran příkladně mizerné, protože opozice byla více odhodlána přijít k urnám a vyjádřit svůj odpor k vládě národní zkázy. Vedle toho jí však vysvědčení propadlíků vystavili i její někdejší stoupenci, kteří raději zůstali doma. Celková volební účast pod 33 procenta tak ukazuje kombinaci rozzlobené přírody i znechucených občanů. Už jen díky Foltýnovi a České televizi tu máme zemský ráj to na pohled.

Povodněmi (i vládou – Liberty) je nejponičenější Moravskoslezský kraj, kde se dokonce vláda (ministr životního prostředí Hladík, KDU-ČSL) pokoušela obvinit hejtmana Bělicu z ANO, že tento vrcholový karatista s bleskovou reakcí zaspal hrozící katastrofu. Kdyby se dřív probudil, polekaná voda by zřejmě šla jinam.

Lidi byli opačného názoru a dali severomoravskému ANO skoro absolutní většinu (dostalo rekordních 47 procent hlasů). A to je tam Bělica krátce, od jara, v minulém volebním období nastoupil už jako třetí v pořadí. ANO by mohlo vládnout samo, asi to tak dopadne, ale jednání s dalšími stranami prý proběhne.

Jiná vládní instituce, soudy až po ten Vrchní, už deset let dusí libereckého hejtmana Půtu, který je však v očích voličů nevinný a svůj post v čele Starostů pro Liberecký kraj (SLK) obhájil už počtvrté. Vypadá to jako úspěch vlády, ale Půtu možná zachránilo, že s ní nemá, díky uvedeným soudům, nic společného. Jenže schopného Půtu chtěl svého času do vlády i Babiš. To mohl být polibek smrti, který možná uvedl do života, podobně jako v Babišově případě, nekonečná obvinění.

Jejich podstatu pitvat nebudu. Na Seznamu Zprávy o tom věcně píše Jan Stránský:

„Je-li kdokoliv stíhán a souzen bez pravomocného verdiktu celou dekádu, navíc s předpokladem, že se věc může táhnout další roky, je to samo o sobě opakem spravedlnosti. Zapomeňme teď na Půtu. Je jedno, zda jde o politika, nebo příslovečného obyčejného občana. Vinného, či bezúhonného. Pokud obviněný čeká na rozhodnutí soudu – jedno, jaké bude – deset roků, a logicky to zásadně ovlivňuje celý jeho život, můžeme bez přehánění hovořit o příkoří. O křivdě. O selhání systému. Ba o bezpráví.“

Kdyby na těch Půtových obviněních něco bylo, bude těch voličských hlasů míň než 34,8 procenta, což je výsledek typický spíše pro ANO. SLK uvažovalo o menšinové vládě Liberecka s dohodnutou podporou, ale v Českém rozhlase už Půta mluvil o přání vytvořit tříčlennou koalici.

Strakovka se zkusí hlásit k vítězství v Jihomoravském kraji, kde však hejtman Grolich uspěl hlavně svým jménem, či spíše úspěšným naplněním funkce. Jak zdůrazňoval, hejtman není vláda. Nakonec se mu to referendum o vládě odvrátit podařilo. Teď aby si poradil s největším projektem kraje, přesunem nádraží v Brně, kde se nová lokalita úspěšně zatopila, jak ostatně zněly všechny předpovědi.

Senátní volby komentovat nebudu, koho by to zajímalo?

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Volební masakr vlády

11:34 Zbyněk Fiala: Volební masakr vlády

Hlavním výsledkem krajských voleb je praktické vyzmizíkování pirátských komiků. Selhávka Bartoš couv…