Ani Havel ho nezachránil. Zbořil po špinění Alaina Delona

19.08.2024 13:35 | Rozhovor

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Myslím, že přijel jen asi dvakrát jako host na MFF v Karlových Varech mezi českou high society. Ale to nevadilo, aby Delona u nás téměř v den jeho úmrtí, jak je v Českém Hulvátově zvykem, tak trochu nepomluvili. Nestačilo, že se vydával za přítele Václava Havla (kdo v té době přítelem Havla nebyl?) a později i jeho paní Dagmar, ale to už v době, kdy jeden dělal PR druhému,“ komentuje politolog a znalec Francie Zdeněk Zbořil útoky na francouzskou hereckou legendu Alaina Delona okamžitě po umělcově úmrtí.

Ani Havel ho nezachránil. Zbořil po špinění Alaina Delona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Smrt herce Alaina Delona, francouzské národní ikony, rozesmutnila Francii. Někteří žurnalisté si však neodpustili okamžitě vypustit poznámky o jeho názorech. Podle francouzské televize činil „reakcionářská prohlášení o ženách a gayích“. Český rozhlas zvolil titulek Princ kinematografie, ale také homofob a rasista. Proč to všechno? 

Delon se narodil a žil v době, kdy se ve Francii odehrávaly věci, na které se dnes nevzpomíná jen s hrdostí. Francouzi tehdy válčili v Indočíně, v Alžírsku a doma ve Francii, nemluvě už o nájezdech v zájmu monopolů do afrických zemí, kde mladí lidé získávali zkušenosti, které byly u nás ve střední Evropě dopřány jen několika desítkám nebo stovkám mladých lidí. „Koloniální“ zážitky měly vliv na kulturu a politickou kulturu šedesátých a sedmdesátých let, a kdo pamatoval Paříž v době okolo osmašedesátého, a pak všechny další občanské vzpoury proti establishmentu, ví, že vytýkat Delonovi, že se dostal do okruhu lidí Jean-Maria le Pena není problémem Alaina Delona, ale spíš problémem jeho kritiků. Jeho popularita a finanční úspěchy jej posunuly mezi sociální třídu, která mu nebyla vlastní a s žádnou stříbrnou lžičkou pod jazykem se nenarodil. Asi i proto byl sociálně zranitelnější než mnozí jiní, se kterými se stýkal, a jeho „skandály“ nebyly zdaleka tak pozorně sledované jako u jiných francouzských hvězd. Ano, ve Spojených státech by byl „Star“, ale dobře věděl, že se mu ve Francii nebo v Itálii žije a pracuje snadněji. Možná že jsou v českém Radio-journalu nešťastní, že jim nevěnoval svou pozornost. Myslím, že přijel jen asi dvakrát jako host na MFF v Karlových Varech mezi českou high society. Ale to nevadilo, aby Delona u nás téměř v den jeho úmrtí, jak je v Českém Hulvátově zvykem, tak trochu nepomluvili. Nestačilo, že se vydával za přítele Václava Havla (kdo v té době přítelem Havla nebyl?) a později i jeho paní Dagmar, ale to už v době, kdy jeden dělal PR druhému.

Mimochodem, když tak vidíte hezky a v moderním kontextu napsaný termín „reakcionářská prohlášení“, co vás u toho napadá? 

Ve Francii nemají tato slova takovou razanci jako u nás za humny a také jejich vztah k žargonu raného bolševismu nejsou tak nápadné, jako byly výpisky z českého a slovenského kádrového posudku ještě před několika lety. Je pravda, že někteří naši rudí revolucionáři, ze kterých se po letech stali odbarvení disidenti, se stýkali ve Francii s Alainem Krivinem, neúspěšným kandidátem na prezidenta ve Francii, s jeho přáteli trockisty a módními francouzskými maoisty. Ale to bylo v letech lásek a malin nezralých a česká část této skupiny byla represionována před rokem 1989 a poté se stala částí nové české nomenklatury. A nezapomínejme, jak kdysi říkal Václav Černý blahé paměti, že mladí ve Francii mají srdce na levé straně hrudi, ale kapsa je napravo. V té době Alain Delon žil mimo tyto radikální skupiny a jeho sociální postavení bylo už zásadně odlišné.

Všechno je faleš, všechno je faleš. Už není žádná úcta, nedrží se slovo. Už záleží jen na penězích. Neustále slyšíme o zločinech. Vím, že odejdu z tohoto světa bez lítosti,“ svěřil se Delon v roce 2018 časopisu Paris Match. Vynesl tehdy příkrý soud nad světem? Bylo to tedy ještě před covidem, před válkou na Ukrajině a před tím, co plní naši „současnou současnost“. 

Tato Delonova slova jsem neslyšel a nikde ani nečetl, ale věřím, že je, nebo jiná podobná, pronesl. Dnešní nejméně dvě tetované generace už vědí, jak hluboký je příkop mezi nimi a těmi nad 40–50, a nemusí jim to vysvětlovat žádný komunikační stratég. Asi to Alain Delon pronesl v nějaké souvislosti, ale vzhledem k jeho věku, a konec konců i tomu, že byl verbálně jistě zdatný, ale žádný filozof, který se chce dopustit reflexe současného světa, se nad nimi nemusíme nijak pozastavovat. Ti mladší jsou na tom hůř – ještě to nevědí a nikdo jim to možná ani neřekl. Ale ke svému poznání se budou muset prokoktat sami, stejně jako jejich předchůdci, a jen jim přejme, aby to nebylo na hřbitovech hrdinů nebo obětí. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Zbyněk Stanjura byl položen dotaz

Peníze pro církve

Proč, když nejsou peníze, musí se snižovat důchody, nepřidá se na platy do školství, jste zvedali podle inflace odvody církvím? A prč jste si vůbec zvedali platy podle inflace, když platy ani důchody jste podle inflace nezvedli?? Ba naopak, přizpůsobili jste si zákony?? Můžete prosím odpovědět voli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tady u nás je to běžným jevem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 19.08.2024 14:35:58
že úspěšní lidé jsou dehonestováni a uráženi nulami, obvykle v době kdy zemřeli a ještě nestačili ani vychladnout. Kdo ví, co za tím je, podle mě závist a nenávist s chutí kopnout si do mrtvého. Za mě byl delon výjimečný herec i charismatický, krásný muž.

|  15 |  1

Další články z rubriky

Rakušan si může oddechnout. Protest policistů nebude. Ale připravení jsou pořád

20:50 Rakušan si může oddechnout. Protest policistů nebude. Ale připravení jsou pořád

Před Úřadem vlády bude i od nejbližšího pondělí klid. Policisté si rozmysleli svůj avizovaný protest…