Bohbot: Řekněte Fialovi, ať mi zavolá. Vysvětlím mu, jak to chodí na Východě

14.08.2024 15:05 | Rozhovor

Bezpečnostní expert David Bohbot v rozhovoru vyjadřuje své kritické názory na nedávné vojenské operace Ukrajiny v Kurské oblasti a jejich širší geopolitické důsledky. Tvrdí, že tento krok může mít pro Ukrajinu katastrofální následky, protože vyprovokuje ruskou odvetu, zatímco pro Spojené státy a administrativu prezidenta Joea Bidena je to podle něj výhodná strategie, která může prodloužit konflikt a oddálit mírová jednání. Bohbot se domnívá, že tato situace vyhovuje zájmům USA, které se snaží udržet současný stav do nadcházejících prezidentských voleb, zatímco Evropě a Ukrajině to může přinést jen další problémy.

Bohbot: Řekněte Fialovi, ať mi zavolá. Vysvětlím mu, jak to chodí na Východě
Foto: Archiv D. Bohbota
Popisek: Bezpečnostní expert David Bohbot

Ukrajinci zaútočili na Kurskou oblast a okupují více než 20 vesnic. Co o tom myslíte?

Pokud jde o Ukrajinu, byl to špatný krok, který pro ni nemůže přinést žádné velké vítězství, kromě krátkodobého dobrého pocitu. Z dlouhodobého hlediska je to katastrofická chyba, protože Rusko pomstí přímý útok na svou zemi. Pro Ukrajinu to skončí velmi špatně. Zato, ze strany USA je to krok geniální a pro Bidenovu administrativu je velmi výhodný. I když se snaží svůj plán zakrýt pomocí médií.

Co tím myslíte? Jak tento útok pomůže USA? A co z vašeho pohledu skrývají média?

Úkol kontrolovaných médií je jako vždy zmást lidi a zajistit, že přehlédnou skutečný cíl tohoto útoku. Podle mého názoru to bylo zastavit náznaky možností jednání o příměří a následném ukončení konfliktu. Ukrajinci jsou unavení a nálada na Ukrajině se mění. Začínají být slyšet hlasy o nesmyslnosti pokračování války a přiznávající, že Rusko nelze porazit. Dokonce i prezident Zelenskyj poprvé od roku 2022 připustil možnost hovořit s ruskou vládou. Prezident Ukrajiny pochopil, že pokud se stane prezidentem USA Donald Trump, okamžitě zastaví válku a bude ochoten obětovat území Ukrajiny, aniž by věnoval pozornost potřebám této země a jejich preferencím. Koneckonců to není Trumpova válka a on nevnímá vzdání se ukrajinských území ve prospěch Ruska jako porážku. Na rozdíl od Bidenovy administrativy. Ukrajinci chtějí, aby válka skončila a většina evropských vůdců také spekuluje o možnosti začít jednat s prezidentem Putinem. Ve skutečnosti, kromě několika málo evropských vůdců spolu s naším premiérem Fialou, většina světových vůdců už pochopila, že válka je špatná pro všechny a nepřinese žádný úspěch.

Teď logicky přijde otázka: kdo tedy nechce, aby válka skončila už teď, a z jakého důvodu?

Moje odpověď je jasná: USA. Zahájit jednání příměří a následná mírová jednání, je smrt pro Bidenovu administrativu a jeho demokratickou stranu, protože je to přiznání prohry USA a NATO. A to by zásadně ovlivnilo podzimní prezidentské volby a zajistilo jasnou výhru pro Trumpa. Tento útok je tedy výhodný jen pro Bidenovu vládu, protože na krátkou dobu pozmění situaci na bojišti a vytvoří falešné naděje, že Ukrajina ještě neřekla poslední slovo.

Takže, co myslíte, že bude dál?

To, co teď musí udělat Ukrajina, potažmo Biden a jeho kamarádi, je to prodlužovat tento stav až do voleb v USA a doufat, že tento podvod nikdo neprohlédne. Spojené státy se po Trumpově znovuzvolení prezidentem vzpamatují z porážky a vše svalí na demokraty. A Ukrajina? Ta bude vytlačena z oblastí, která právě získala. Může to chvíli trvat, ale je to nevyhnutelné. Ukrajina pochopitelně nemá prostředky na udržení ani tak malých území, které nyní okupuje. Rusko zatím může a získává další území v oblastech svého zájmu. A jak jsem uvedl již dříve, jen my, respektive naše vláda, budeme dál prohlubovat problémy ve vztazích s jednou z nejsilnějších světových supervelmocí, Ruskou federací.

Opravdu si myslíte, že máme takový problém s Ruskem?

Ano. Tato rovnice má dva parametry. První je, zda Petr Fiala prohraje příští volby. A zatím to vypadá, že nemá šanci pokračovat. Druhým je to, jak se Fiala bude chovat po vítězství Trumpa, protože časy se mění a nový americký prezident může výrazně změnit vztah mezi Ruskem a USA. Je zneklidňující, jak je premiér Fiala odtržený od reality. Viděli jsme to i na olympijských hrách ve Francii, kde mluvil proti tomu, aby se někteří ruští sportovci účastnili, i když už MOV rozhodl v jejich prospěch. Šílenství a otevřená nenávist vůči Rusku musí být zastavena. Rusko na nás nezaútočilo a jako politik a diplomat by měl premiér Fiala umět číst mapu a dnes se alespoň snažit zmírnit chyby, kterých se dopustil. Musí zlepšit vztahy s Ruskem.

Všichni ostatní světoví vůdci to již pochopili a pomalu se snaží diplomaticky obnovovat vazby a vracet se k co nejnormálnějším vztahům. Pokud tak neučiní premiér Fiala riskuje, že zůstane sám na bitevním poli. Že se jednoho dne probudí do éry, kdy všechny ostatní strany, včetně USA, Francie, Německa i Anglie, přestanou s Ruskem válčit a budou s prezidentem Putinem jednat. Nebojím se říci, že světoví vůdci budou doslova líbat Putinovi zadek, aby zapomněl na to, co oni udělali. Budou společně formovat mírový plán, normalizovat ekonomické vazby a vojenskou rovnováhu, zatímco náš premiér bude stále ve válce a bude křičet, že Rusko musí být zničeno, že žádná diplomacie nemůže začít dříve, než Rusko opustí Krym a další čtyři anektovaná území. A že do té doby bude Česká republika pokračovat ve vyzbrojování, výcviku a podpoře „silné“ ukrajinské armády proti „poražené“ ruské armádě.

Řekněte prosím, někdo premiérovi Fialovi, aby mi zavolal a já mu vysvětlím, jaká je realita konfliktu na východě Evropy a kdo vyhrává válku NATO/Ukrajina versus Rusko. V budoucnosti si budou všichni pamatovat jen toho, kdo dal svému soupeři rozhodující „knock out“, ne toho, kdo se jen „snažil“ vyhrát.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale pane Bohbote, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 14.08.2024 15:27:18
Fiala "politik a diplomat" ? Jste čestný muž, nemusíte se podbízet. Podržtaška Leynové a tlampač jejích názorů, TO! je Fiala. Je jasné, že své odpudivé, hloupé a zpozdilé názory opustí jako poslední ze všech Evropanů a ještě to bude pokládat za zásadové a cnostné. Poslední mohykán Petr Fiala zůstává na poli liberálně demokratických zásad, zatímco všichni v Evropě přešli k pragmatismu ala Orbán. Jako bych ho slyšel za pár měsíců. On ne, on je zásadový a v mozku silně zásaditý. Co mu bude taky zbývat, přece si nestoupne před zrcadlo a nenazve se správně.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Tak takovéto problémy řešíme s nepřizpůsobivými… Policista od Okamury promluvil

4:46 Tak takovéto problémy řešíme s nepřizpůsobivými… Policista od Okamury promluvil

ROZHOVOR „Stoupající napětí v české společnosti je stále intenzivnější a domnívám se, že krajské vo…